DruštvoVesti

Veliki sastanak turskih i domaćih privrednika u Novom Pazaru (FOTO)

Veliki sastanak grupe privrednika iz Turske, članova Rumelisiada, odnosno privrednika poreklom sa Balkana i ovdašnjih, domaćih privrednika, održava se danas u Novom Pazaru.

Delegaciju iz Turske predvodi počasni konzul Republike Srbije u Turskoj Zarif Alp, odnosno Zifo Kajević.

Sastanak privrednika iz Turske i Novog Pazara
Sastanak privrednika iz Turske i Novog Pazara

Rumelisiad okuplja 350 privrednika

On je ujedno na čelu Udruženja Rumelisiad koje okuplja 350 privrednika i upošljava 60.000 radnika. Njihov godišnji izvoz premašuje milijardu i po dolara.

”Naš cilj jeste proširiti prijateljstva i poslovne puteve sa ljudima sa Balkana. Takođe da pomognemo našoj državi i našim sunarodnicima sa kojima želimo da poslujemo u Srbiji. Želimo da pomognemo našim prijateljima sa Balkana da svoje firme prošire i budu što uspešniji. Moram da kažem da sam ja sam već dva dana u Novom pazaru, Sjenici i Prijepolju i ono na čemu odmah možemo da radimo jeste turizam. Odmah možemo da krenemo sa projektima.  Danas SU ovde ljudi čije firme posluju u čitavoj Evropi. Zbog toga ovaj sastanak ima poseban značaj. Siguran sam i verujem da ćemo u mnogim sektorima moći zajedno da poslujemo. U oblasti stočarstva, poljoprivrede, turizma i na polju proizvodnje solarne energije već smo spremni da uđemo u konkretne projekte” kazao je Zarif Alp.

Sastanku prisustvuje najviše gradsko rukovodstvo predvođeno gradonačelnikom Nihatom Biševcem.

Sedište Udruženja Rumelisiad je u Bursi.

Veliki sastanak turskih i ovdašnjih privrednika
Veliki sastanak turskih i ovdašnjih privrednika

Podsetimo, Novi Pazar je početkom godine potpisao protokol o bratimljenju sa tim turskim gradom koji je važan ekonomski, turistički inkulturni grad u Turskoj.

Posredstvom Regionalne razvojne agencije Sandžaka SEDA privrednicima iz Turske predstavljeni su privredni potencijali i razvojne mogućnosti Sandžaka, u orethodna dva dana Prijepolja i Sjenice, danas Novog Pazara.

60 privrednika razgovara o saradnji

Iz Turske je u Sandžak došlo 27 privrednika. Više od 30 privrednika iz Novog Pazara, predstavnika različitih privrednih grana prisustvuje današnjem sastanku u Novom Pazaru.

”U našem udruženju je bitno što smo svi sa Balkana ili smo u nekoj rodbinskoj vezi sa ljudima sa ovih prostora. Nama je jako važno i bitno da podržimo naše ljude i zemljake sa Balkana, pre svega ekonomski, pa posle i društveno. Jako je bitno da obe strane, privrednici iz Burse i Novog Pazara žele da sarađuju. U okviru moje porodice posluje mnogo firmi, jedna od njih je proizvodnja hrane, druga je građevinska firma, a bavimo se i arhitekturom. Mi u udruženju jedni drugima pomažemo i sraađujemo. Cilj nam je da tako bude i van Burse i Turske. Veoma je bitno je što naš predsednik Zarif Alp i vaš gradonačelnik imaju dobre prijateljske odnose. Samim tim nama se otvara mogućnost da poslujemo i da imamo što bolje uslove” kazao je privrednik Murat Evge.

”Prvi put sam danas prilikom posete Novom Pazaru video rodno mesto svog oca. Drago mi je što kao privrednik iz Burse, prvi put izlazim na tržište drugih država i za mene je od velikog načaja što je to Novi Pazar, mesto odakle potiče moja porodica. Moja firma se bavi proizvodnjom solarne energije i kod nas radi preko 140 inženjera.  Imamo dosta poslovnog iskustva koje želimo da predstavimo i u Novom Pazaru.  Mi smo internacionalna firma i velika nam je čast da sa vašim privrednicima uspostavimo poslovnu saradnju” objašnjava privrendik Okan Ujkan.

 

Senada Kalić

Podeli