Društvo

Svadba je trajla tri dana

Pešterska visoravan – S obe strane magistralnog puta protežu se veličanstvena polja. Tu i tamo prođe po neki pešak. Traktorima, kolima, na sve moguće načine Pešterci završavaju svoje obaveze. Za nostalgične u peštersku realnost, ljudi su srećni. Život je sada i ovde. Nazvali ga treptaj ili dah, kako vam volja, to je put od Duge Poljane ka Kamešnici.

Naši  sagovornici  odavno su udahnuli miris pešterske  boje i prirode. Pratimo tišinu, pogledom ispraćamo život. Nigde žagora, ni daška sandžačkog Sibira. Da li ova iskrena priča ima neku poruku?

Dedo Ejup napravio je veliku seosku svadbu sinu i snahi… U rodnoj Kamešnici ugostio prijatelje, familiju, komšije… Ovoj pešterskoj priči dodaje ljudskost i dušu. Pružio je ruku,  kao pravi domaćin, kakvim ga već  znaju u selu. – Dobro došli. Imao je utisak da ne dolazimo iz Novog Pazara, već odnekud iz daleeeekih krajeva. – Kako vam je ovde? – Vala, dobro. Samo, narod otišao. Nemam društvo – kazuje ovaj zanimljivi Pešterac.

Pričali smo o mogo čemu: o  netaknutoj  prirodi, o seoskoj svadbi – događaj godine u naselju, svi znaju da je svadba, pa čak i po okolnim selima, pola njih dođe na veselje, a druga polovina obavezno izađe isperd šatora da vidi svet koji dolazi i mladence…

-To se radi iz meraka, sa puno ljubavi, poštovanja i radosti. Sadrži neku iskrenost, neverovatnu sposobnost razgovora…                                Eeee, ovde, na ovim poljanama bilo nas je desetinama – kaže Ejup Aljović. – Ja sam navikao da se družim. Nije rekao ništa više, ostavio je da njegova priča razgleda Pešter.

A zatim smo uočili da je natopljen tugom… Mladi odlaze sa Pešterske visoravni. – Nema budućnosti bez mladosti – kaže nekim nostalgičnim glasom. On pogleda dole, prekrasnu mirisnu prirodu te diže ruku uvis… – Moje sve – Pešter – kaže on. A zatim: – Moje sve – Pešterska visoravan – zbori  ovaj neobični sagovornik.

Najzad, rekli su mi sinovi da će se vratiti kući kao Sandžaklije – zaključio je naš dedo.

Kamešnica je seosko naselje u Sandžaku u opštini Sjenica. Prema popisu iz 2002. je bilo  442 stanovnika. U selu živi 277 punoletnih meštana, a prosečna starost žitelja iznosi 30,5. Na ovom mestu ima 95 domaćinstava, a prosečan broj  po članu porodice je 4, 65.

Binasa Malićević

Podeli