DruštvoVesti

Zima pokazala zube, sneg zavejao u aprilu

Zima se po svemu sudeći ne predaje. U većem delu zemlje tokom čitavog dana pada sneg. Pojedini putevi su neprohodni, a pod težinom snežnog prekrivača došlo je i do obaranja stabala. Došlo je i do porasta vodostaja pojedinih reka. U sandžačkom kraju međutim sneg koji pada od sinoć nije izazvao veće probleme. Iako se saobraćaj odvoja usporeno, svi putni pravci su prohodni. Na terenu je bila naša Senada Kalić.

Iako kalendarski gotova, zima je  rešila je da u aprilu pokaže prave zube. Snega koji je padao tokom prošle noći i većim delom dana ima od 10 do 40 cm u pojedinim pešterskim selima. Kolovozi su čisti. Jedioni neprohosni putni prtavac jeste od Raške prema Odvraćenici na Goliji.

Snežni smetovi od Raške prema Goliji
Snežni smetovi od Raške prema Goliji

Prema rečima nadležnih iz Novi Pazar put na toj deonici nanosi koje stvara vetar visoki su i do jednog metra.

”Na tom putnom pravcu radimo i on će u toku dana biti prohodan. Svi putni pravci koje odžava Novi Pazar put su prohodni” kaže Senad Ibragić iz tog preduzeća.

U pojedinim peštrskim selima snega ima i preko pola metra, kaže Ibragić za RTV Novi Pazar.

”Situacija na sjeničko-pešterskoj visrovani je sasvim zadovoljavajuća. Sneg je padao od sinoć neprestano ali mi smo spremno dočekali ovaj talas i blagovremeno reagovali i odgovorili zadatku” objašanjava Ibragić

Prohodno do zimskih centara, Kopaonik
Prohodno do zimskih centara, Kopaonik

Do zimskih centara prohodno

Do Kopaonika se stiže bez problema. Saobraćaj se odvija usporeno, a vozačim ase savetuje da, uprkos primeni letnjih pneumatika od 1. aprila, put uimskih centara ne kreću bez zimske opreme. Snega u značajnoj meri ima i Usjenici kao i u  novovaroškom kraju.

Elektroenergetski sistem je stabilan i na području Novog Pazara nema problema sa snadbevnjem strujom, iako je potrošnja uvećana.

I radijatori u stanovima su topli s obzirom da grejna sezona traje do 15. aprila, a kako saznajemo od nadležnih, u slučaju da temperatura bude ispod pravilnikom propisane, sezona će bitiprodužena.

Prodaja ogrevnog drveta u aprilu, Novi Pazar
Prodaja ogrevnog drveta u aprilu, Novi Pazar

Ogrevno drvo se prodaje i u aprilu

Peći su založene u prvim hladnim danim oktobra prošle godine. Zlaiha energenata ima, ogrevnog drveta u izobilju.

Sabirajući svoju muku prodavci tvrde da je jeftin, iako je cena ogrevnog drveta poslednjih godina duplirana.

”Ima kupaca i sada u aprilu. Sve se promenilo pa i vreme. Traži se drvo cepkano u ovim malim prikolcama. Dosta je jeftino, jeftinije nego zimus, sada je metar od 55 do 60 evra, cepkana od 60 do 70 za metar” kaže za RTV Novi Pazar Nezir Alić.

Beharale voćke pod snegom, Novi Pazar
Beharale voćke pod snegom, Novi Pazar

Sneg će od mraza zaštititi voćke, ali ne sve

Sneg i minus u aprilu najvieće glavobolje zadaju voćarima. S obzirom da u ovim krajevima vegetacija ksni i do nekoliko nedelja snežni pokrivač koji će ih zaštiti od mraza, pojedinim voćkama može i goditi, tvrde poljoprivredni stručnjaci. Ipak, nisu sve voće zaštićene.

”Štetu možemo da očekujemo kod kajsija, ali ako su oe već oformile pupoljak tu nem aštete, jedino one koje se nalaze u fazi cvetanja i precvetavanja, što se tiče kajsija i bresaka a to se odnosi i na rane sorte šljia, dok kasne neće pretrpeti nikakvu štetu. Za rane sorte šljiva koje se nalaze u fazi belih balona takođe nije opasno, jedino će stradati one koje su počele da cvetaju. Biće problema u oprađivanju jer u ovom vremenskom periodu pčele sabije lete, doći će do manjeg procenta oprašivanja što će izazvati produžetak cvetanja voćnih vrsta a to će u velikoj meri umanjiti rod” objašnjava za RTV Novi Pazar savetodavac za oblast voćarstva u PSSS Novi Pazar, Silvija Hodžić.

Iako će tokom noći sneg oslabiti, potpuni prestanak padavina očekuje se tek sutra.

Snežni pokrivač ostaje do kraja nedelje, nakon čega možemo da se nadamo pravom proleću.

 

Pripremila: Senada Kalić

 

 

Podeli