Društvo

Čuvajmo Novi Pazar

Novi Pazar – Molim vas, priđite bliže, da možemo da razgovaramo. Koliko sam razumela vi, čistite ulice Novog Pazara. Ovo je bio trenutak koji samo čekali. Laganim hodom koračali smo uskim sokacima ka glavnim likovima. Brinuli smo o svakom detalju.  Hoće li razgovarati sa televizijskom ekipom. Mogu li njihovi odgovori izgraditi dublje razumevanje kod Novopazaraca. Malobrojni građani su se udostojili da poštuju radnike „Gradske čistoće“.

Poštujmo radnike

Poželjnije je negovati rodni grad no budućnost. Priroda –  krenula je, napred između mahala, dugačkih kldrmisanih ulica, trudeći se da se priseti svega što je tokom predhodnih godina saznala o Pazaru. U glasinama koje su stigle pre svežine i blistavosti, nije bilo pretvaranja. –„ Svađe su sastavni deo našeg posla. Ne vredi,  neki nas shvataju dok nas drugi psuju. Težak je posao. Na to se navikneš vremenom i postane ti normalno. E čudan je naš narod. Ja sam se navikao, pa ih i ne čujem – kazuje dugogodišni radnik novopazarske „Gradske čistoće“.

Mnogi nas psuju

Pre svega, kako ste? Uobičajno, ali dobri ljudi popravljaju raspoloženje, tako da sam bolje. Posao iznosača – čistača ulica nije lak. Odrađujemo prljav posao. Od ovoga izdržavam porodicu. Gorka je kora hleba, što zarađuje  sa novopazarskih ulica… U ovim godinama imam dobru procenu da mogu da osetim šta se zbiva među građanima. Iskustvo i život kad se sretnu to mora da fukcioniše. Svega sam se nagledao – dodaje još jedn zanimljivi radnik Javnog komunalnog preduzeća “Gradska čistoća”.

Poštujemo radnike

Na ognjištu, u centru Novog Pazara, vrata je (skliznula) senka koja je poskakivala i komeškala se po Gradskoj tvrđavi. Kao da su sve magije  bačene na tu, nekad tako poznatu i čuvenu čaršiju. – “Ne bi trebalo da budem izneneđen, objasnio je Nazim”. Informacijama kojima je raspolagao bile su, najbliže rečeno, bogate i prvoshodno zasnovane na istini. -” Sve nam je teško. Godinama ovako vozim kamion ka Golom  brdu. Meni je ovo preduzeće druga kuća. Navikli smo se na život u rodnom gradu. Ja poštujem svoje kolege. Družimo se, puno vremena provodimo zajedno – ispričao je naš prijatelj Nazim Kurtanović.

Čuvajmo prirodu

Deponija smeća Golo brdo, koja je od Novog Pazara udaljena 25 kilometara, smeštena je u samom srcu prirode . Okružena je šumama, četinarima, voćnjacima, tu u blizini čuje se i žubor seoske reke kojoj preti opasnost da nestane. Deponija je na mestu gde su izvirali potoci sa zdravom pijaćom vodom, a oni koji su pre ove katastrofe probali vodu kažu da je bila slana i lečila je obolele od bronhitisa. Da deponija bude na ovom mestu, još devedesetih godina odlučili su (SPS) i (JUL).

– Onaj ko je  deponiju smestio gore, apsolutno je hteo da Novi Pazar zavije u crno. Deponiju su postavili na 25 kilometara od grada. Pa to nema nigde na svetu – rekli su građani Novog Pazara.

Poželeli smo da znamo više. Osećali smo da su ponosni na svoj rad. Imaju dobar razlog za to. Posmatarli smo ljude koji su dali sebe… na trenutak kao da je reč o skromnim i zadovoljnim  ljudskim dušama. Pružili su najbolje Novom Pazaru! -“Rad na deponiji je težak i naporan posao” – kaže legendarni radnik Adem Halitović.

Binasa Malićević

Podeli