Reportaže

Turska: Visoki 17 metara, tijela poslanika otkrivena netaknuta tokom premještanja grobnica

Eğil, slikoviti gradić u regiji Diyarbakır u Turskoj, krije jedinstvenu tajnu. U ovom mjestu nalazi se turbe poslanika čija visina je prelazila 17 metara, što svjedoče grobovi Hazreti Zulkifla i Elyasa. Novinarska ekipa Radio-televizije Novi Pazar , posjetila je ove spomenike prošlosti.

,,Vidjeti mjesta gdje počivaju tijela Allahovih odabranih ljudi i poslanika zaista je nevjerovatan događaj”, smatra Galib Gicić, koji je prije nekoliko godina zajedno s kolegom Admirom Bihorcem snimao reportažu u tom gradu.

“Ovi grobovi predstavljaju spomenike prošlosti. Jedna zanimljivost vezana za ove mezare je da su premješteni s prvobitnog groblja zbog izgradnje Dicle brane”, kaže Gicić. “Pravo iznenađenje za arheologe i članove Diyaneta bilo je otkriće da su tijela bila dugačka 17 metara. Tim arheologa je primijetio da ni tijela ni odjeća poslanika nisu propali na bilo koji način te da izgledaju kao da je osoba u snu.”

Njihova tjela pokopana su u novom turbetu koje je izgradila vlada Turske na vrhu brda koje dominira opštinom Eğil, gdje se nalazi i grob poslanika Haruna.

Otvaranje grobnice Hazreti Zulkifla bilo je vrlo teško. Grob je bio pokriven supstancom nazvanom “kevs-i hacer”, smjesom od bjelanaca, pijeska i krede koja je bila poznata kao cement tog vremena.

“Od vodiča smo saznali da je proces otvaranja groba trajao dugo, a to što se njihova mubarek tijela ni odjeća nisu  raspala na bilo koji način potvrđuje hadis koji kaže: ‘Allah je zabranio da tijela poslanika budu proždirana zemljom’ i ‘Gospodar je zabranio da se tijela poslanika  raspadaju u zemlji’. Ovo mišljenje dijele i stanovnici mjesta s kojima smo razgovarali”, rekao je Galib.

Zanimljivo je da kroz Diyarbakir protiče jedna od dženetskih rijeka, Tihris, te da je islam još u prvim danima tu doživio procvat. Mjesto se nalazi na samoj granici sa Sirijom, pa su novinari u okviru posjete, koju je tada organizovala Vlada Turske, posjetili i pogranične dijelove ratom pogođene Sirije.

“Imao sam sreće da kroz karijeru reportaže snimam i tako vidim mezaruke poslanika Muhameda a.s., Hazreti Merjeme majke Ise a.s. (Isusa) i mnoga druga mjesta koja su važna za islam”, zaključio je Gicić.

Zulkifl, koji je bio visok preko 17 metara, proveo je život u Anadoliji ili Šamu. Prema knjizi “Povijest proroka”, Zulkifl je pobjegao od Bahramove tiranije i najprije stigao u Šam, a zatim se preselio u Bitlis i Ergani. Postoje različite verzije i sukobljena mišljenja o tome gdje je tačno boravio i kako se kretao tokom svog života.

Ovi spomenici  sehara su religijske i kulturne baštine, a Eğil je mnogo više od  gradića u regiji Diyarbakır. Posjetioci  ga vide kao dragulj vjere i historije.

rtvnp.rs

Podeli