Društvo

Neznani junak sa Avale je Sulejman Balić iz Duge Poljane

Sandžak – „Neznani“ – znani junak Sulejman Balić (Duga Poljana – Bele Vode, oko 1894 – 1915). Avala – Beograd, borac Sandžaka, herojski je dao život za odbranu Beograda od austrijske i nemačke okupacije, rodom iz Belih Voda – Duga Poljana, između Novog Pazara i Sjenice.

Neznani junak sa Avale

Poginuo je herojskom smrću 1915. godine na Avali, gde mu se nalazi spomenik pod imenom „neznani junak“. Istoričar Mustafa Imamović, kao i drugi istraživači, tvrde da je utvrđen identitet Neznanog junaka ukopamog na Avali i da se radi o Sulejmanu Baliću iz Duge Poljane, sa Pešterske visoravni – citira  sandžački prof. dr Šefket  Krcić.

Sa izbijanjem Prvog svetskog rata, jedan broj Bošnjaka – muslimana, kao srpskih i  crnogorskih građana, mobilisan je u vojsku, gde su se lojalno i hrabro borili. Među Bošnjacima Sandžaka sačuvala se tradicija da je neznani junak, čiji spomenik stoji na Avali, u stvari je spomenik junaku Baliću, koji se itakao  hrabrošću u borbi protiv austrougarske vojske.

U muzeju je nađen skelet vojnika, uz čije uzglavlje je bila stavljena neeksplodirana  granata. Utvrđeno je da je reč o mladom čoveku vrlo krhke građe. Izuzev uniforme, u grobu nije nađena ni ratnička značka, ni pločica sa imenom i oznakom jedinice. O neznanom junaku kao borcu sa imenom Sulejman Balić, beogradski Blic je 9. novembra 2001. godine na strani 6. objavio opširniji tekst.

Ime, Sulejmana Balića, kao neznanog junaka prvi je spomenuo u Parlamentu Republike  Srbije narodni poslanik prof. Rizah Gruda, na sledeći način:

„… Sandžački Bošnjaci učestvovali su, zajedno sa Sbima, 1914, 1915, 1916. godine na Ceru, na Kolubari, u odbrani Beograda, zatim, u probijanju Solunskog fronta“, te potom u bitci na Mojkovcu (gde je prema Ćamilu Sijariću izginulo mnogo Bošnjaka), pa sve do Bregalnice. U svim tim bitkama Bošnjaci su pokazali  veliko junaštvo.

Sandžački junaci

Samo da spomenem neke od takvih junaka: Redžep Rašljanin, iz Novog Pazara, učesnik je Bregalničke bitke koga su srpski oficiri nosili na rukama posle pobede. Sulejman Balić, iz Belih Voda kod Novog Pazara, je junački poginuo u odbrani Beograda, i to u puku majora Gavrilovića. Ako niste znali, on je jedan od nepoznatih junaka. Pljevaljski muftija, Nuradin Vehbi Šemsikadić, bio je taj veliki junak koji je bacio austrijskog đenerala Saparija na kolena. Šećo Radončić, major iz Gusinja, učesnik je Mojkovačke bitke sa još nekoliko Bošnjaka i Albanaca iz plavsko – gusinjskog kraja. Potom, Rahim Ljajić, učesnik bitke za odbranu Beograda…” – zabeležio je profesor Krcić.

Spomenik Neznanom junaku na Avali je monumentalni mauzolej na vrhu planine Avale na jugosistoku Beograda. Tvorac ovog spomenika je hrvatski i jugoslovenski vajar Ivan Meštrović. Podignut je 1938. godine.

Binasa Malićević

Binasa Malićević

Podeli