PolitikaVesti

Usvojen rebalans budžeta za ovu godinu

Skupština grada Novog Pazara usvojila je prvu izmenu  gradskog budžeta za ovu godinu.

Prema ovoj izmeni, budžetski prihodi i primanja biće oko 3,6 milijardi dinara, rashodi i izdaci oko 3, 8 milijardi dinara, dok će deficit iznositi 167 miliona dinara.

Usvojena i Odluka o kreditnom zaduženju od 250 miliona dinara, koje se odnosi na finansiranje kapitalnih rashoda, održavanje gradskih saobraćajnica i lokalnih puteva u okviru 20 konkretno nabrojanih projekata.

Izvestioci su rekli da zaduženost lokalne samouprave dopušta podizanje novog kredita u iznosu od 250 miliona dinara, čime će Grad Novi Pazar biti zadužen 14,58%.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac je istakao da je budžet najvažniji dokument.

“Najmanje smo zadužena lokalna samouprava sa trenutnih 11.8 procenata a dozvoljeno je do 50 procenata budžeta. Globalno, ekonomska situacija je teška ali smo uvek nastojali da gradski budžet bude realan i težili uvećanju  budžeta. Novi Pazar je grad u kome se broj stanovnika povećava pa su investicije u kompletnu putnu infrastrukturu neophodne kako bi građani kvalitetnije živeli. Popis od 2011. nam je vezao ruke  razlog je što godinama unazad imamo najmanji transfer od Republike. Nakon ovog poslednjeg popisa i to će se promeniti. Podsećam vas da je upravo loša putna infrastruktura faktor koji udaljava investitore od neke zajednice. Ovaj grad ima budućnost, stvorili smo povoljnu klimu i izborili se da po intenzitetu stambene izgradnje, turizmu i posetama kulturno istorijskim spomenicima, odnosno broju gostiju u gradu budemo u vrhu liste lokalnih samouprava. Očekuje nas potpisivanje ugovora u vezi projekta koji je vredan 67,5 miliona dinara sa Mešihatom IZ Ii Ministarstvom turizma“, rekao je Biševac.

On je dodao da je Novi Pazar jedna od najtransparentnijih lokalnih samouprava.

„Budžet je transaprentan, naš rad je u celini transparentan,  ne samo prema građnima već i prema celokupnoj javnosti. Novac iz gradskog budžeta pripada građanima koji su nas delegirali i dali nam poverenje da u svim oblastima zastupamo njihove interese. Sve je podležno promenama, javno  i u svakom trenutku smo spremni da čujemo konstruktivnu kritiku i konkretan predlog u interesu zajednice“, dodao je Biševac.

Podeli