Društvo

Murat gazi desetu deceniju

Pešter- Baćica. S obe strane puta prostiru se široka polja. Kada bi neko razgrnuo utrobu Peštera, našao bi još dugovečnih ljudi. Dedo Murat osvaja 94 godinu i srdačno razgovara sa putnicima namernicima. Ovaj vitalni Pešterac živi u selu Baćica i raduje se svakom novom danu. Dobrog je zdravlja i kvalitetno jede – kaže Murat Halilović.

Murat je jedan od uglednih meštana Pešterske visoravni. Posle Drugog svetskog rata bio je građevinac na prostorima Jugoslavije i uspešno je obavljao te poslove. Uvek je pripadao svojoj rodnoj grudi  i nikada nije želo da ode sa Peštera. – Vi ste prvi koji mi priča o Baćici? Kazali ste da je to najčistije mesto za život. – Jesam li? Kada? – Rekao sam jednu veliku istinu – poručuje zanimljivi pešterski pripovedač.

Kao da je nekada davno sklopio ugovor i potpisao ga srcem. Sada je to ponovo onaj marljivi Murat, a kako je pešterska kotlina izranjala  sve jasnije iz tmurnog sutona, tako je naš sagovornik postajao onaj mladi Pešterac i čovek kojeg su voleli i poštovali. Pred njim se ukazao svet uvijen u očaravajuća zelena polja izvezena svetlom. Priroda, pešterska kapija. Sandžak ih prima širokogrudo.

-Ako ovo leto preživim, rekao je dedo televiziji, sve ću izdržati – ali stigle su mu godine… Sviđa nam se što volite da razgovarate? Dedo nas pogleda, malo zavrte glavom okrenu se i odgovori: – Ne volim da pričam o tome koliko imam godina. Poštujem da diskutujem sa ukućanima, komšijama, poznanicima…

-Vala, novinarko, kad tako dobro zboriš, evo da ti odgovorim. To što si ti kazala ja odavno znam i poodavno se izgubio ljudski moral – objasnio je adžo. Jeste li gladni? – Ne. Samo smo umorni… Ćerko, otrči do izbe i reci snahi da donese hleba, sira, kajmaka, kiselog mleka, šta god da nađe.

Godinama sam zdrav kao dren. Pio i jeo sve što je duša želela i nikad nisam preterivao u poslu. Radio sam a da se nikako  nisam ozbiljno razboleo. – Batalio sam medicinu. Sad lečim svoju volju. Vidiš, uvek sam voleo prirodu. A sad, ovo. – Nisam se nado televiziji. Samo sam čuo da vam je Ismet Fetahović pričao o meni, pa se čudim zašto. On je dobar i pošten čovek – precizirao je Murat Halilović.

U selu Baćica živi 224 punoletna stanovnika, a prosečna starost meštana iznosi 30, 0 godina. U naselju ima 55 domaćinstava, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 6, 31. Ovo mesto je velikim delom naseljeno Bošnjacima (prema popisu iz 2002. godine), a u poslednja tri popisa, primećen je pad u broju stanovnika.

Teritorija Pešterske visoravni uglavnom obuhvata površinu Opštine Sjenica i Opštine Tutin.

Binasa Malićević

Podeli