DruštvoReportaže

Šerif: Žedna zemlja na Pešterskoj visoravni – Cela porodica uključena u posao

Sandžak – Tutin – Boroštica: Zapomaže dugo, sušno leto i odlazi, a jesenje kiše nisu dovoljne da natope neravna i brdovita pešterska polja. Dobro asvaltiranim putem od Leskove prema Boroštici šibaju mnogobrojni automobili. Danas ću vam prepričati jedan susret sa Šerifom Zornićem iz Boroštice. U svojim lutanjima često viđam zanimljive i dobre ljude. Posećivao je naš gost mnoga mesta, proređene i natrpane zaseoke, visoke planinske vrhove i evropske metropole, ali Pešter je sada predviđao nešto za njega, a on skoro da je osetio da valja biti na kućnom pragu.

Kad Sandžaklije dođu u rodni zavičaj

– Vi ste prvi koji mi priča o Boroštici – rekosmo. – Šerif odmahnu glavom i ubrza priču. – Kako ti se čini, a? Predstavljam vam najlepše mesto koje možete posetiti sa ekipom. – Prekasno. Dok su ga bratske oči posmatrale još neko vreme, Šerif iznenada primeti u neku ruku da ga kamera snima. Vreme je za ozbiljan razgovor.

Riznica istine, znam taj osećaj… kada se majka obraduje ukoliko se vratiš iz tuđine… Nadam se, kaže, da ćemo danas ili sutra dočekati svoje najmilije iz dalekog sveta. Tako to radi gospoda. Nemoguće je opisati Peštersku visoravan. To je mesto koje volite na svoj način. – Priroda je bila deo mog detinjstva i moj život, taj osećaj mi je, na neki osnovni princip, dokazivao pripadnost čitavom svetu – pojašnjava domaćin.

Boroštica leči moju dušu

Preuzeo je nekoliko većih poslova kada ga je na složenim izvorištima i staništima oborila pešterska priroda; a  naučio je da izvuče rad duboko iz svoje porodice, da se kreći i govori kao što to čini Pešterac u svetu Sandžaklija; da pred sobom vidi golema stada ovaca a ne puste pašnjake; da budu spremni za porodičnu tradiciju…

– Svi članovi domaćinstva uključeni su u posao. Svako radi svoj zadatak na najbolji mogući način. Krave i ovce su na planini. Uživamo u lepoti Pešterske visoravni – potvrđuje izuzetni  Šerif Zornić. Skoro će podne. Sa paše se vraćaju stada. To je neka nesvakidašnja slika. Dugi redovi ovaca, jedna za drugom, s peštrskom magijom  kao iz bajke…

Priča je snimljena u avgustu 2024.

Binasa Malićević

Podeli