Poslednje

Nana Hadžira: Teglila se muka i sve se radilo ručno

Sandžak – Novi Pazar – Leča: Osnovni podaci za opis i detaljan prikaz reportaže. Hadžira Omerović, majka, nana, svekrva, planinka. Predstavila se, kao prava hanuma, kakvom smo je već ocenili. Iznenadila se kad je zapazila da smo ozbiljna televizijska ekipa. – Novinari, dobro došli. Molim vas, odmorite se i izvinite me na trenutak – kazala je interesantna bika iz Leče.

Neobična i ljupka priča

Sve ovo Hadžira je izgovorila kao zbirnu  sadašnjicu, nekakav obruč, gotovo bez daha, zagledana u neki nedokučivi horizont. Zastala je, duboko udahnula vazduh, i okrenula se ka nama. Otišla je do kuće  svojom voljom… vratila se sa lepšom šamijom na glavi. Mnogi će je videti kako razgovara za televiziju.

– Šta se sve preturilo preko duše, ni sama ne znam. Detinjstvo, mladost, udaja, deca, teškoće… Sve je to stalo u jedan život – pojašnjanjava naša gošća. Miris tek pečenog domaćeg hleba širi se iz trošne kuće, sazidane na kraju imanja, daleko od glavnog puta.

Bajka na kraju sveta

Putujući po Sandžaku nagledah se jedinstvenih sagovornika, ali nije čudo ništa tako očaravajuće kao  te – naravno, sandžačke bijače. Životi ljudi.

– Mene je zdravlje dobro služilo. Bila sam snažna, zdrava… I, tako.  U ovim godinama ne mogu biti zdravija. Ma, šta ima tu da se priča. Teglilo se. Navikla sam da radim sve i da imam. Kako bih ja mogla živeti bez mojih ovaca. Pašnjaci se bele od stada. Uvek može bolje da se radi – ovako je svoju anegdotu završila Hadžira Omerović.

Leča se pružila koliko je duga. I ne žuri mnogo u zagrljaj Sandžaku. Neka pričeka. Iz sandžačkih dubina izranja u nebo, pravi stotine krivina, poput Raške i Jošanice proteže se širokim poljima. Odmah nam je bilo jasno da se nalazimo u nekoj od prirodnih lepota novopazarskog kraja. Svetlost okoline bacila je nemirne senke na vlažne zelene zidove Leče.

U Leču ćete kroz šumu, pored starih seoskih kuća, pa uzbrdo. Idu gore traktori i terenska kola. Nana Hadžira je bila prava, ali ona se u svakom pogledu razlikovala, poput velikodušnosti i ljubavi.

Binasa Malićević

Podeli