Reportaže

Određena cijena kurbana 2023: klati ili platiti?

Islamska zajednica (IZ) u Bosni i Hercegovini odredila je cijenu kurbana za 2023. godinu, koja iznosi 220,00 evra.  Ova cijena je postavljena kako bi omogućila vjernicima da žrtvuju kurban čak i ako nisu u mogućnosti izvršiti taj obred lično u okviru svog domaćinstva, javlja Rtv Novi Pazar.

Najdraže djelo Allahu na dan Kurban-bajrama je klanje kurbana.” (Tirmizi)

U islamu, žrtvovanje kurbana kod kuće ili plaćanje instituciji zavisi o mnogim faktorima, kao što su mogućnosti, kapacitet, tradicija i preferencije vjernika.

Preporuka je da se jedan kurban žrtvuje za svako domaćinstvo ili porodicu. To znači da ako osoba ima vlastito domaćinstvo, ima dovoljno sredstava i mogućnosti za obavljanje ovog obreda, preporučljivo je da kolje kurban kod kuće. Ovo je prilika da se uživa u blagoslovima i obredima zajedno sa članovima porodice i da se održava tradicija.

Ipak, ukoliko pojedinac nema mogućnost ili kapacitet za žrtvovanje kurbana kod kuće, postoji mogućnost da se novčano doprinese instituciji koja organizuje kolektivno klanje kurbana. Na taj način, vjernik može obezbijediti da se ritual pravilno obavi i da se udovolji duhu ovog obreda.

Važno je razumjeti da Islam cijeni iskrenu namjeru i da nije ograničen samo fizičkom izvedbom obreda. Ako neko ima iskrenu želju da žrtvuje kurban i da doprinese, ali nema mogućnosti da to obavi kod kuće, plaćanje instituciji može biti prihvatljiva alternativa.

video:

Islamska zajednica ima za cilj osigurati da se ovaj tradicionalni obred obavlja na najbolji mogući način, s poštovanjem duhovnih vrijednosti i humanitarnih potreba muslimana u regiji.

Galib G!cić

Podeli