DruštvoVesti

Obrazovno-turistička saradnja između Novog Pazara i Mostara

Obrazovno-turistička saradnja između Novog Pazara i Mostara biće intenzivnija u narednom periodu. To je najavljeno prilikom posete delegacije iz Bosne i Hercegovine Ugostiteljsko turističkoj školi u Novom Pazaru. Predstavnici Univerziteta ”Džemal Bijedić” u Mostaru, predvođeni ministrom obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona profesorom doktorom Adnanom Velagićem, obišli su školu, degustirali specijalitete koje su sa svojim profesorima pripremili učenici ove škole i razgovarali o budućoj saradnji.

Prorektorica za nastavna pitanja Univerziteta ”Džemal Bijedić” u Mostaru Azra Špago je istakla da Novi Pazar sve više postaje turistički centar, te da je to posebno značajna oblast za saradnju između ova dva grada. Naglasila je da Univerzitet u Mostaru od pre nekoliko godina ima studijski program turizma.

”Taj studijski program posebno ovde naglašavam, jer maturanti ove škole mogu nastaviti obrazvovanje u Mostaru. Od ove akademske godine počeo je sa radom i naš moderno opremljeni studentski dom ”Antalija”. Ostavićemo određen broj slobodnih mesta i za studente iz Novog Pazara”, izjavila je Špago.

Podsetila je da studenti iz Novog Pazara u Mostaru imaju isti status kao i državljani Bosne i Hercegovine, te da postoji mogućnost i online studiranja.

”Raduje me saradnja između Novog Pazara i Mostara, jer smatram da su to dva grada koja beleže najveću posećenost tokom godine. Imamo dobre učenike koji će moći da nastave školovanje u Mostaru. Nadam se da će nam se vratiti sa novim znanjima koja će moći da prenesu i novim generacijama naših učenika”, rekao je direktor Ugostiteljsko-turističke škole u Novom Pazaru Remzo Destović.

Cilj posete bosanskohercegovačke delegacije Novom Pazaru je uspostavljanje još bolje saradnje na polju nauke, kulture i umetnosti, kao i prezentovanje rada Univerziteta ”Džemal Bijedić” u Mostaru, na osnovu ranije potpisanih sporazuma o saradnji. Najavljena je i mogućnost bratimljenja Novog Pazara i Mostara.

 

Podeli