KulturaVesti

”Sjećanje na Sidrana” na Svetski dan knjige

Muzej ”Ras” u Novom Pazaru organizovao je književno veče ”Sjećanje na Sidrana” u čast nedavno preminulog velikog pisca i scenariste Abdulaha Sidrana. Odavanjem počasti životu i delu istaknutog umetnika i isticanjem važnosti knjige i čitanja, u ovoj instituciji kulture obeležen je 23. april, Svetski dan knjige i autorskih prava.

O životu i delu Abdulaha Sidrana, na zadovoljstvo prisutnih kulturnih poslenika, govorili su pesnikinja i profesorica na Državnom univerzitetu u Novom Pazara Nadija Rebronja i pisac Amar Ličina, a Sidranove stihove kazivala je Selma Kolašinac.

”Veliki Abdulah Sidran je nedavno preselio i ovo je bila prilika da se setimo njega, ali i drugih velikana književnosti koji su nas u skorije vreme napustili, a čija dela su ostavila dubok trag u književnosti”, izjavio je direktor Muzeja ”Ras” Elmir Habibović.

Ideja o obeležavanju Svetskog dana knjige u ovoj instituciji nastala prošle godine, kada je na ovaj dan književnik Enes Halilović govorio o Novom Pazaru kroz istoriju kulture.

Odluka o obeležavanju Svetskog dana knjige i autorskih prava doneta je na Generalnoj konferenciji UNESKO-a u Parizu 1995. godine. Za titulu Svetske prestonice knjige ove godine izabran je Strazbur.

 

 

Podeli