DruštvoVesti

Bačevac: Podrška inicijativi za dobrovoljno predavanje oružja, moraju se promovisati mirnodopske vrednosti

Bačevac, narodni poslanik SDPS-a i predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava uputio je danas podršku vladinoj inicijativi za dobrovoljnu predaju oružja. On je podržao i inicijativu da se u budućnosti pooštre uslovi za dobijanje dozvola za nošenje oružja. Bačevac je podsetio da je u Srbiji u poslednjih 10 godina ubijeno 300 žena, uglavnom vatrenim oružjem. Rekao je i da je izvršeno više od 1000 ubistava.

Bačevac je u Skupštini Srbije ukazao na ogromnu rasprostranjenost oružja i njegovo olako i nesigurno korišćenje.

”U Srbiji se puca svakom prilikom. U svadbe se ide sa municijom za tri dana, puca se kada se ide u vojsku, u samoj vojsci, kada se vraća iz vojske. Puca se i kada se dobije dete, na rođendanima, u svakoj prilici. Da li je to normalno?” upitao je Bačevac. On je dodao da ”nam trebaju dobro naoružane vojska i policija, a ne oružje po kućama” prenosi RTV Novi Pzaar.

Bačevac: Smanjenje broja oružja preka potreba

”Ovaj trenutak se mora iskoristiti za promovisanje mirnodopskih vrednosti. Moramo svim kapacitetima ubediti naše građane da im vatreno oružje u kući može doneti samo nesreću. Bezbedno društvo gradi se na principima, moralu i pravilnom odgoju” izjavio je Bačevac.

”Najiskrenije verujem da je smanjenje broja oružja preka potreba našeg društva i najodlučnije podržavamo ovu akciju koju je pokrenula Vlada,  kao i sve što Vlada radi na spuštanju tenzija. Podatak da je već predato više od 35.000 komada oružja pokazatelj je da su građani uvereni u ispravnost ovog poteza i da treba da predaju to oružje” zaključio je Bačevac.

 

Senada Kalić

 

Podeli