RegionVesti

Komemoraciji prisustvovali i sandžački zvaničnici

Među brojnim svetskim zvaničnicima, predstavnicima međunarodne zajednice, vlada različitih zemalja sveta i regiona, u Memorijalnom centru Potočari bili su danas i zvaničnici iz Sandžaka.

Komemoraciji, klanjanju dženaze i ukopu još 30 žrtava genocida prisustvovao je ministar turizma i omladine Husein Memić. Delegaciju Grada Novog Pazara predvodio je gradonačelnik Nihat Biševac. U delegaciji su bili i njegov pomoćnik Ensar Škrijelj i šef Kabineta gradonačelnika Samir Lekić.

U delegaciji Sandžačke demokratske partije bili su predsednik GrO Novi Pazar Vahidin Melajac, te članovi Predsedništva stranke, Fahrudin Đekić i Mirsad Jusufović.

Bili su prisutni i predsednik SPP-a Usame Zukorlić, narodni poslanici SDA Sandžaka Enis Imamović i Selma Kučević, predsednica BNV-a Misala Pramenković, te ministar bez portfelja Edin Đerlek.

Polaganjem cveća i učenjem fatihe prisutni su odali počast stradalima u genocidu i izrazili saosećajnost prema preživelim članovima porodica žrtava.

Dženazu namaz predvodio je reis-ul-ulema IZ u Bosni i Hercegovini Husein efendija Kavazović.

Predsednik GrO SDP-a Vahidin Melajac istakao je značaj negovanja kulture sećanja kako bismo, kako je naglasio, svi zajedno doprineli jačanju istine i pravde.

“Da se ne bi ponovilo ono što se desilo na pragu 21. neka u srcu Evrope, samo zbog toga što neko ima ime i  veroispovest koju drugi nisu mogli da prihvate, ključna je kultura sećanja. Mi je gajimo tako što godinama unazad za naše sugrađane organizuje o dolazak na ovaj dan u Potočare. Nama nije cilj da se samo na ovaj dan setimo genocida. Trudimo se, pre svih Grad Novi Pazar, da i finansijski podržimo majke Srebrenice.  Cilj nam je da preživeli članovi porodica žrtava znaju da nisu sami “, izjavio je predsednik GrO SDP Novi Pazar, Vahidin Melajac.

Na dvadesetosmu godišnjicu od genocida pokopano je 30 žrtava. Za još više od hiljadu njih se traga. 542 majke Srebrenice su preselile, a da nisu dočekale da bude pronađena niti jedna kost njihovih najmilijih.

Zeleni tabuti i beli nišani su večiti simbol vriska tišine, koji ne može utihnuti. A borba za istinu i pravdu ostaje trajna obaveza preživelih Srebreničana, ali i svih građana sveta, kojima je takva borba bliska.

 

Podeli