DruštvoVesti

Na more nikako bez putne apoteke

Bez obzira na to gde putujete, postoje neke stvari bez kojih ne bi trebalo kretati na put, naročito na more. Uvek je pametno sa sobom nositi svoju malu putnu apoteku u kojoj će se naći lekovi i pribor za akutna stanja, hronične bolesti, kao i sredstva za ličnu higijenu. Šta se u putnoj apoteci još mora naći ukoliko krećete na put, a u letnjem periodu na more, govori pedijatar dr Biljana Tenjović.

Jako visoke temperature koje se beleže ovih dana nose rizik za najmlađe. Pedijatar, doktorka Biljana Tenjović, roditaljima savetuje da ukoliko kreću na more sa decom, naročito mlađom od godinu dana, obavezno ponesu putnu apoteku, a na da ih na moru  nikako ne izlažu suncu u periodu od 12 do 17 sati i obavezno sa sobom da imaju flašicu vode. “Antibiotike nikako ne savetujem da se nose i nikako da se daju deci na svoju ruku. Ako dete dobije temperaturu, roditelji treba isto da reaguju kao kod kuće, da ih tuširaju, daju što više tečnosti, a ukoliko se nakon 48 sati temperatura ne spusti, dete odvesti u najbližu bolnicu”, kazala je doktorka Biljana Tenjović.

Ona naglašava da pored dosta tečnosti, decu obavezno mažu kremom sa zaštitnim faktorom da ne bi dobila opekotine i to više puta u toku boravka na plaži. Ukoliko dođe do dehidracije, obavezno uključiti Orosal. Presing i slične medikamente uključiti u slučaju alergije, a probiotik u slučaju dijareje.

Savete koje ste čuli od doktorke Biljane Tenjović nikako nemojte zanemarivati.Poslušajte i na put krenite spremni kako bi što lepše i bezbrižnije proveli odmor na moru.

Biljana Veljović

 

Podeli