DruštvoVesti

Nema obolelih od korona virusa već duže vreme

Iako već duži vremenski period nema zabeleženih slučajeva obolelih od korona virusa, u okviru Doma zdravlja još uvek radi kovid ambulanta. Pacijenti sa sumnjivim simptomima koji ukazuju na koronu još uvek se upućuju na dijagnostiku. Ono što je primetno u poslednje vreme, jeste povećan broj građana, sve više mladih, koji pate od anksioznosti.

“Pacijenti koji su se poslednjih dana bar meni javili, kao izabranom lekaru, bili su pacijenti sa respiratornim infekcijama koje su uobičajene za ovo doba godine, a pozitivnih na korona virus već duži vremenski period nije bilo”, kazala je doktorka Nataša Mijailović iz Doma zdravlja. Ona je objasnila da je povećan broj pacijenata mlađe populacije koji se javljaju sa nekim određenim zdravstvenim problemima koji su karakteristični za starije osobe, poput anksioznosti, neobjašnjivih strahova i slično.

“Sa takvim pacijentima, kada mi ispričaju šta ih muči, prvo ja popričam, udelim savet i preporučim psihijatra, stručno lice koje će pomoći pri rešavanju tog zdravstvenog problema, i u većini slučajeva naiđem na dobru saradnju”, kazala je doktorka Mijailović.

Ona je dala savet kako osobama sa zdravstvenim problemima tako i zdravima, da iskoriste lepe dane koji dolaze za šetnju, druženje, za pozitivna dešavanja, da izbegavaju zatvaranje u kuću, da se ne osamljuju i trude da sami sebi prvenstveno pomognu.

Uz fizičku aktivnost, kaže doktorkar Mijailović, mora se voditi i računa o ishrani. Zdrava ishrana u kombinaciji sa svakodnevnom fizičkom aktivnošću ključ je za za bolje i dobro zdravlje.

Biljana Veljović

 

Podeli