Društvo

Najeli se hleba pa im ništa ne valja

Novi Pazar – Novi Pazar je osnovan u doba Osmanske Carevine. Temelje grada je postavio Isa – beg Ishaković, zapovjednik Skopskog i Bosanskog krajišta, kasnije Bosanski sandžakbeg, osnivač Sarajeva i Šapca, Skoplja i Novog Pazara. Grad Novi Pazar ima najmlađe stanovnike u Evropi, jer je 49 odsto stanovništva mlađe od 29 godina. Broj stanovnika se stalno povećava, a to nam pokazuje sledeći zvanični podaci Republičkog zavoda za statistiku…

Novi Pazar je svakim danom sve lepši

S druge strane, vreme u kome živimo danas slabo vrednuje osobe koje su skromne, uljudne, neobične, starinske… Samo mali broj ljudi je zaista slikovit. Oni su toliko interesantni da  će vam  spontano odati svoju dobru stranu.. Zanimljiva osoba je uvek oduševljena da istraži svoj rodni grad, a ta sila – ljubavi se širi i na dalje. Saliha je mudro gledala u našu kameru. Isto je pitanje mučilo i ovu Pazarku.

Kad smo bili srećni sa tako malo

–Neizlečivo nezadovoljstvo životom. Mlade duše ne znaju da se raduju. Svega imaju, ničeg dovoljno. Tamo gde sam godinama živela i gde sam odgajila decu… to je bio kućerak… Kao u onoj pesmi: Ima jedan kućerak u Sremu (u Novom Pazaru). No ona nije rekla to tek tako, uz čvrstinu glasa: kao da ispravlja budućnost koja je u nečemu pogrešila. Potom se okrenu suprugu i osmehnula se, kao da se ponovo zaljubila. Dedo oseti njenu bliskost, ali odavno je navikao na ženine vragolije, ne sasvim.

– Svašta ste zajedno preživeli? – upitah je, vraćajući šolju na mesto. – Zbog njenih reči osećali smo se postiđeno. – Ja se zovem baš – čelik. Svega je bilo kroz moj život. Radujem se svakom novom danu koji osvane – zbori fantastična nana Saliha Hasanbegović.- Vreme prolazi. Jeste li shvatili suštinu života, reporteri. Volite se, radujte se, uživajte, smejte se,  budite srećni celog života. Uvek postoji sutra – otkriva najdivnija Pazarka.

Znala je da ono što nije iskreno glasi: Prećutiš li, bićeš izgubljen. Sada joj je Novi Pazar na početku srca… Ipak, usudila se da malo bolje istakne pazarsku čaršiju: njeno lice, snaga u duši sa elegancijom i nežnošću; prozirna meka koža na licu , koja nagoveštava Sandžak. – Svaki problem je rešiv, budite strpljivi i smireni. Za sve se nađe lek. Zdravlje je najvažnije. Od danas, treba što više da čuvamo naš Pazar – zaključila je neverovatna Saliha Hasanbegović.

Stara dobra alaturka

Još od osmanske carevine ispisivali su Pazarci, Novopazarci, Sandžaklije … besede bez pripreme. Odjek njenog osmeha srdačno  nas je dočekala  na minderu  bošnjačke alaturke, poput pesme “Na prijestolu sjedi sultan”.Uzdahnula je dubokim, bezbrižnim uzdahom. Kažu da previše vremena provodim po staroj kući. U ovoj sobi je ostala moja mladost, ćilimi, tapiserije,  vunene  jambolije, ručni radovi – heklani, pleteni i vezeni. Bolje vam je tamo, tetka Saliha, tamo gde neprimećeno možete  razvlačiti kore za baklavu. Svaka domaćica se okušava u ovom specijalitetu.

Binasa Malićević

Podeli