Društvo

Bake: čuveni prodavac pečenog  kestena

Sandžak – Novi Pazar je nadaleko poznat kao autentični  grad. Niko tako dobro ne zna da trguje i ponudi kupcima svoje proizvode kao prodavci iz ove čaršije.  Jednostavno, rođeni su da budu to što jesu.

Novi Pazar ni počemu nije običan. Lep i dragocen. Grad pun života. Noću šaren i veseo, danju zahuktao u radu, umoran i opterećen brigama. U njemu je puno raskoši i bogastva, ali i siromaštva, bede, bolesti i raznih drugih nevolja.

Ono što najviše krasi ovaj grad su ljudi, za njihovu ljubaznost se čulo širom Evrope, a bogami i Sveta. Ako ste sa strane pružiće vam Novopazarci svu pažnju. Pokazaće vam a vrlo često i odvesti vas do butika, prodavnice ili robne pijace. Pozvaće vas na ćevape, iako vas vide prvi put.

 Ukoliko želite da trgujete sa njima, ponudiće vam svoju robu bez dinara, a kada sve prodate onda isplatite njihov deo. Eto kakvi su Novopazarci!

Da li se sećate uličnog prodavca pečenog kestena: Sabahudina Škrijelja – Baketa. Ovo je, ako šta zemaljsko može biti, druženje i  uživanje u poslu. Ispričao je; ja sam isključivo ulični prodavac pečenog kestena, moji Pazarci dobro me poznaju, Novi Pazar mnogima prija, kao i ulice u centru rodnog grada, svaki njegov kutak ima toplinu i čar, ja sam izvorni Pazarac.

Kad kesten zamiriše

Ovde, na sandžačkim prostorima žive ljudi kojima je važniji (ČOVEK) od para…

– Takav je život na novopazarskim ulicama. Čuvam se, svašta ćeš ovde otkriti, doznati i videti. – Oprostite mi ako sam bio slab sagovornik. Znate, novinarko, nisam ti ja neka pričalica. Jeste, ali računam da imate svoje razloge…

Novi Pazar je nekad bio saobraćajnica mnogih trgovačkih puteva. Ko zna koliko je karavana, natovarenih robom, prolazilo preko pazarske čaršije.

Binasa Malićević

Podeli