DruštvoVesti

Raspored sistematskog pregleda za buduće prvake

Raspore prema kojem će buebudući prvaci obavljati sistematske preglede je objavljen.

Roditelji dece na teritoriji grada Novog Pazara, rođene u periodu od 01.03.2016. godine zaključno sa 28.02.2017. odnosno koja će 1.septembra 2023.godine imati najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina, u obavazi su da se jave osnovnim školama kojima reonizacijom pripadaju, radi obavljanja sistematskog pregleda dece, kako bi im od strane uprave škole bio određen dan za sistematski pregled deteta, saopšteno je danas, prenosi RTV Novi Pazar.

Kako se navodi, sistematski pregled će se obaviti za decu koja se upisuju u prvi razred osnovne škole l, školske 2023/24 godine, a biće obavljen u periodunod 06. februara do 12.aprila kod izabranog lekara od 7 časova po sledećem rasporedu:

Raspored sistematskih pregleda
Raspored sistematskih pregleda

Deo pripreme za upis u osnovnu školu predstavlja i sistematski pregled, koji je obavezan za svako dete. Cilj sistematskog pregleda jeste procena zdravstvenog stanja deteta i njegova zrelost za upis u prvi razred osnovne škole.

Sistematski pregled dece pred upis u osnovnu školu se sastoji od pregleda:

  • Otorinolaringologa,
  • Oftalmologa,
  • Lekara fizijatra,
  • Logopeda,
  • Stomatologa,
  • Laboratorijske analize krvi i urina,
  • Provera vakcinalnog statusa i vakcinacija

    Lekarski pregled dece

    Sistematski pregled počinje kod izabranog pedijatra, od kog se dobijaju uputi za laboratorijske analize, kao i uputi za preglede kod specijalista – oftalmološki pregled, otorinolaringološki pregled, fizijatrijski pregled, stomatološki pregled i pregled logopeda. U zavisnosti od doma zdravlja, pregledi specijalista se zakazuju, odnosno ne. Nakon dobijenih rezultata svih lekara specijalista, završni deo sistematskog pregleda se odvija kod izabranog pedijatra, nakon čega dete dobija vakcinu.

    Nakon završenog sistematskog pregleda, pedijatar daje potvrdu koja se prilaže zajedno sa ostalim dokumentima, prilikom upisa u osnovnu školu. Zdravstveno stanje deteta određuju lekari u domu zdravlja, dok zrelost detetaza upis u prvi razred osnovne škole procenjuje školski psiholog, čiji je pregled takođe obavezan.

    Laboratorijske analize

    U laboratorijske analize spadaju analiza krvne slike i uzorka urina. Krv se vadi iz prsta, a uzorak prvog jutarnjeg urina se donosi od kuće. Analize pregleda nadležni lekar.

S.K

Podeli