DruštvoVesti

Zbog migranata Hrvatska ponovno osuđena pred Europskim sudom za ljudska prava

Trojica migranata smrtno su stradala, a jedan je preživio uz opekline nakon što je izbio požar u neadekvatnoj prostoriji za detenciju migranata u Postaji granične policije Bajakovo, o čemu se očitovao Europski sud za ljudska prava. Centar za mirovne studije (CMS) u dvorani Kuće ljudskih prava, održao je konferenciju za medije pod nazivom “Dva tjedna šutnje odgovornih” povodom presude Europskog suda za ljudska prava kojom je potvrđeno kako je Hrvatska prekršila ljudska prava izbjeglica i migranata koje je držala u detenciji.

Europski sud za ljudska prava u slučaju Daraibou protiv Hrvatske potvrdio je 17. siječnja 2023. godine kako je Hrvatska prekršila pravo na život mladića koji su se nalazili u prostorijama granične policije Bajakovo, te da nije izvršena učinkovita istraga. Trojica mladića poginula su u proljeće 2015. godine nakon izbijanja požara dok su bili u policijskom pritvoru, a preživjeli, Abdeljalil Daraibou iz Maroka, zadobio je teške povrede te jedva izvukao živu glavu iz Postaje granične policije Bajakovo.

“Europski sud za ljudska prava je također potvrdio i proceduralnu povredu prava na život. Time je presudom po drugi put potvrdio ono na što CMS godinama upozorava: istrage u kaznena djela počinjena prema izbjeglicama i drugim migrantima su neučinkovite, što još jednom pokazuje sustavnost kršenja ljudskih prava izbjeglica i drugih migranata”, izjavila je Antonia Pindulić iz CMS-a.

Bez javnog izjašnjenja

Pindulić je upozorila kako se hrvatski premijer Andrej Plenković i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović dva tjedna od izricanja presude nisu javno očitovali.

“Radi se o ljudima koji bi danas bili živi i o Abdeljalilu koji bi danas bio zdrav mlad čovjek da su hrvatske vlasti zaštitile njihove živote i sigurnost. Vlada još uvijek, ni nakon dvije presude Europskog suda za ljudska prava, tisuća svjedočanstva, dokumentacije, izvještaja, snimki i fotografija ne priznaje da postoji sustavan problem, kada je to već jasno i vrapcima na grani. To je priznanje prvi korak k preuzimanju odgovornosti, a preuzimanje odgovornosti je prvi korak k sustavnom rješavanju sustavnih problema. Kada će Vlada preuzeti odgovornost za smrti i utvrđena kršenja prava izbjeglica i drugih migranata?””, navela je Pindulić.

Preuzeto: Anadolija

Poslednje vesti na sajtu Radio televizije Novi Pazar.

Podeli