DruštvoVesti

Besplatni pregledi – skrining trbušne aorte

Novopazarska Opšta bolnicna danas i naredna dva dana u saradnji sa Ministarstvom zdravlja realizuje akciju besplatnih preventivnih ultrazvučnih pregleda trbušne aorte. Pregledi se obavljaju u mobilnom kamionu pored Dijagnostičkog centra. S obzirom na značaj ovakvih pregleda, Opšta bolnica će od ponedeljka nastaviti akciju samostalno.

U prvih nekoliko sati akcije pregledano je više od 30 pacijenata, što ukazuje na veliku zainteresovanost Novopazaraca za ovakve preglede.

Svi zainteresovani građani koji žele da obave ultrazvučni pregled trbušne aorte treba do odu do Dijagnostičkog centra, popune upitnik sa osnovnim ličnim podacima i faktorima rizika i obave pregled.

Načelnik Odeljenja radiologije novopazarske Opšte bolnice prim. dr Jusuf Nuković ističe da su lekari radiolozi i medicinske sestre volonterski angažovani u akciji koja traje i naredna dva dana od 7 sati ujutru do 19 časova. Napominje da su pregledi posebno namenjeni pacijetima iznad 50 godina starosti, koji imaju pridružene bolesti, posebno naglašavajući one koji su preležali koronu i imali težu kliničku sliku.

”Statistički podaci ukazuju da su takvi pacijetni jedna od ugroženih grupa, imajući u vidu da korona utiče na krvne sudove i pojavu aneurizme. Aneurizma je proširenje krvnog suda. Može da se javi i trbuišnoj aorti i na organima krvnih sudova stomaka. Podmukla je bolest i nema jasnih simptoma koji mogu da ukažu na takve probleme. Mi lekari kažemo – to je bomba u stomaku. Ultrazvučni pregled trbušne aorte je jedini način da se utvrdi da li postoje faktori za stvaranje aneurizme, ili se ona već formirala.”, izjavio je doktor Nurović.

Zbog značaja ovakvih preventivnih pregleda Opšta bolnica će od ponedeljka nastaviti akciju samostalno. Direktor Opšte bolnice dr Meho Mahmutović iztiče značaj prevencije.

”Mi forsiramo prevenciju jer, poznato je da sve što se na vreme otkrije, postoji velika i ozbiljna verovatnoća da će se to i izlečiti. Sve pto se kasno otkrije, postaje ozbiljan i velik problem. Skrinin za abdominalnu aortu pokrenulo je Udruženje vaskularnih hirurga. Akciju je podržalo Ministarstvo zdravlja, a mi smo se priključili, i od ponedeljka ćemo nastaviti akciju samostalno”, izjavio je direktor Opšte bolnice u Novom Pazaru dr Meho Mahmutović.

Akcija u saradnji sa Ministarstvom zdravlja trajaće i naredna dva dana. Skrining trbušne aorte moguće je obaviti i nakon tog perioda. U tom slučaju preglede je potrebno zakazati putem telefona 020/515-02-30.

Podeli