DruštvoEkonomijaVesti

Martinović sa predstavnicima Grada obišao privrednike

Poznatu novopazarsku kompaniju, fabriku nameštaja Tahirović iz Novog Pazara danas su posetili direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović u pratnji predsednika Privremenog organa Grada Novog Pazara Nihata Biševca i direktora novopazarske filijale NSZ Fahrudina Đekića sa saradnicima.

Aleksandar Pantović, jedan je od zaposlenih u fabrici nameštaja Tahirović, koji je posao dobio upravo preko programa “Moja prva plata”. Kako kaže, uslovi rada su odlični, a poslodavci fer i korektni.

“Ja sam ovde dobio posao preko programa “Moja prva plata”. Još uvek učimo, nadam se da ćemo kroz stečeno znanje dobiti posao za stalni radni odnos. Ja radim na montaži nameštaja. Tu sam stekao neke nove rutine što se tiče sklapanja nameštaja. Sada kad odem negde, mogu da ocenim kakva je garnitura”, kazao je Pantović.

Na pitanje novinara “Da li je ovaj posao težak?- Aleksandar je rekao, ni jedan posao nije niti lak niti težak, bitno je potruditi se da ga naučiš i sve onda ide lakše”.

Enes Tahirović, jedan je od vlasnika ove kompanije i kaže da njihova firma u prvom planu ističe spoj i kvalitet. Kako je rekao, ova porodična firma koja je nastala pre 30 godina u dvorištu svoje kuće, danas je postala velika kompanija kojom upravlja treća generacija porodice.

“Već četiri godine, naša firma učestvuje u programu Nacionalne službe za pošljavanje i koristi pomoć projekta “Moja prva plata”. Kod nas je bilo primljeno oko 45 radnika od kojih je nekoliko primljeno u stalni radni odnos. I ove godine smo raspisali konkurs za nekih 15-16 radnika. S obzirom da imamo mnogo posla i plasiramo robu širom cele bivše Jugoslavije pozivamo sve one koji su zainteresovani da stvarno nauče posao i postanu deo naše radne porodice” kazao je Tahirović.

Filijala Novi Pazar Nacionalne službe za zapošljavanje ima dugoročnu i izuzetno dobru saradnju sa ovim poslodavcem, istakao je direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović. Kako je rekao, u protekle tri godine u fabrici nameštaja Tahirović angažovano je 42 lica preko projekta “Moja prva plata”.

“Mi imamo interesovanje velikog broja poslodavaca u Republici Srbije. Negde oko 8000 poslodavaca je odobreno u program “Moja prva plata”. Oni su iskazali potrebu za preko 20.000 izvršilaca. Jedan od poslodavaca koji traži nove radnike i ove godine je nameštaj Tahirović. Prijava za mlade ljude  traje do 6. decembra. Sve se radi elektronski, dakle preko portala”, objasnio je Martinović.

Direktor novopazarske filijale Fahrudin Đekić istakao je da je ova filijala jedna od najuspešnijih u Srbiji kada je program “Moja prva plata” u pitanju.

“U prethodne tri godine imamo preko 10 miliona eura upumpanih u privrdu grada Novog Pazara i opštine Tutin, za osposobljavanje mladih bez radnog iskustva kroz ovaj program. Naravno, mi i za sledeću godinu pripremamo sve one naše programe koje sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje.

U ovoj godini realizovali smo preko pola miliona eura preko programa samozapošljavanja. Iz godine u godinu interesovanje je sve veće pa su i  realizacije veće”, kazao je za RTV Novi Pazar Đekić.

Tradicionalno Gradska uprava sarađuje sa Nacionalnom službom za zapošljavanje i ovakvi programi, prema rečima predsednika Privremenog organa Grada Novog Pazara Nihata Biševca, mnogo znače kako za poslodavce tako i za mlade ovog grada.

“Naše porodične kompanije upravo su nosioci kompletnog razvoja grada Novog Pazara. Na ovaj način želimo da kroz različite programe kao što je program Nacionalne službe za zapošljavanje, Fonda za razvoj, Razvojne Agencije Srbije, Ministarstvo privrede, i sredstvima koje one plasiraju pomognemo i olakšamo pri poslovanju kako bi oni mogli da razviju svoju proizvodnjgu”, objasnio je Biševac.

Ukupan broj lica uključenih u finansijske mere aktivne politike zapošljavanja, zaključno do 31.10.2023. godine je 521 lice. Ukupan iznos isplaćenih sredstava je preko 123 miliona dinara.

A.A.

Podeli