DruštvoVesti

“Novi Pazar za nove poslove”

Projekat “Novi Pazar za nove poslove” , implementira Grad Novi Pazar sa implementacionim partnerima, Regionalnom razvojnom agencijom SEDA, Muslimanskim humanitarnim društvom Merhamet Sandžak i Inicijativom za razvoj i saradnju IDC. Finansira ga Nemačka razvojna saradnja i sprovodi GIZ kroz program : Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji-Inicijativa za inkluziju i to je treća faza.

“U okviru Javnog poziva za samozapošljavanje dodeljuje se 15 subvencija u vidu opreme za započinjanje sopstvenog biznisa u iznosu od 3000 evra, odnosno 2400 bez PDV-a. Pravo na dodelu subvencija za samozapošljavanje, uz edukaciju i mentorstvo, imaju nezaposlena lica iz kategorija teže zapošljivih, koja imaju prebivalište na teritoriji Grada Novog Pazara, u skladu sa Listom prioriteta nezaposlenih lica iz teže zapošljivih grupa, za podršku kroz edukaciju, mentorstvo i dodelu subvencija za samozapošljavanje”, objasnio je član gradskog veća Fevzija Murić.

Kada je u pitanju Javni poziv za socijalno preduzetništvo, dodeljuje se udruženjima građana za razvoj socijalnog preduzetništva, i tu se dodeljuje jedan grant.

Grantovi se odobravaju za nabavku neophodne opreme, mašina, alata i repromaterijala u skladu sa biznis planom za razvoj socijalnog preduzetništva prihvaćenim za finansiranje u visini od 4000 evra. Naredni pozivi su za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju kao i poziv za zapošljavanje kod poznatog posodavca.

Projekat pokrenut u okviru programa “Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji” ima za cilj da doprinese ukupnom povećenju zapošljivosti i zapošljavanja teže zapošljivih kategorija, posebno povratnika po sporazumu o readmisiji Roma kao i drugih teže zapošljivih kategorija u skladu sa relevantnim nacionalnim i lokalnim strategijama i planovima.

Vrednost projekta je 110 hiljada evra, sprovodi se na godinu dana, počeo je 1.novembra prošle a završava se 30.oktobra ove godine. Konkurs je otvoren juče i trajaće narednih 15 dana, tačnije do 1.februara.

Podeli