DruštvoReportaže

Sandžak – Raduhovce: Selo visoko u planinama, skromno i blisko nebu

Sandžak – Tutin – Raduhovce: U vrh planine sandžačko selo, čak gore – već pod oblakom – vidi se odovud, s pazarske džade, skromne seoske kuće i uz njih dve – tri drvene kolibe.

To je avlija Refika Muratovića iz Raduhovaca. I sad se šapuću priče o domaćinu i dobrom čoveku. Ko ga god spomene u Sandžaku, svak će reći: “Veoma poseban vuk!…”

Najlepše mesto na svetu je ovde

Selo je skup četvorougaonih, trošnih, izlomljenih objekata oko zelenih polja nad kojima se uzdiže džamija. Oko tog najudaljenijeg proplanka su dodatne kuće između kojih svetlo pada na široke avlije gde planinke nečujno promiču. Oni koji su ušetali, ostajali su zauvek odvojeni od spoljašnjeg sveta.

–Domaćine!… Imali koga doma? –Ima, ima… odazva se Refik, kućni starešina, žitelj Raduhovaca, i istrča iz kuće. Zar nismo svi jednom u životu pokušali, da budemo pravi domaćini. Tamo gde ima mesta. Proverava se Refik uvodi nas u seosko domaćinstvo…

Otkriva da mu je najbolje u rodnom zavičaju, gostima prilazi s poštovanjem i pokazuje svoje rodno selo.

– Hvala vam! Ove lepote nigde nema. Uzgajamo krave, ovce i bivolice. Žena i ja sve radimo zajedno, kako ko stigne, ima vremena za sve. Volim svoj život ovde, ne bih mogao na nekom drugom mestu stanovati i duša mi je seljačka. Navikao sam na ovo parče zemlje – kaže sandžački domaćin.

Njegova supruga. Otresita i  vredna žena prihvati svoje ruke i teške seljačke poslove. Pita nas kojim dobrom smo došli k njima u Raduhovce. Reporteri joj sve ispričaše šta je cilj televizije i zašto smo stigli. Umetnost je naš posao. Sandžak to jeste!

U Sandžaku žive dobri ljudi

Muratović se nasmeja, pa nam reče: – Pa hajde de, ja ću … kad nije drugoga!– veli Refik, i svi priđoše bliže kameri. Malo se zamislio, pa otkri: Ja, vala, ne mogu bolje. –Izuzetan ste govornik. – Čemu dugujem to? Mudri ste i oštroumni. – Baš ti hvala, novinarko!

Od početka je bilo zanimljivo. Priroda je istinska i beskrajna, a ono što iščekuješ nikada neće biti, niti je bilo, niti je sada. Sandžačka dijaspora ostaje u tuđini.

Binasa Malićević

Podeli