SciTech

Startap šalje solarne panele u svemir

Tehnološka kompanija objavila je plan da lansira satelite u svemir kako bi počela sa prikupljanjem solarne energije i prenošenjem na Zemlju.

Startap sa sedištem u SAD, planira da postavi grupu satelita u nisku orbitu Zemlje. Svaki od njih bi bio opremljen solarnim panelom, baterijom i infracrvenim laserom za prenos energije.

Kompanija želi da lansira hiljade ovih satelita kako bi prikupila ogromne količine energije.

U svemiru krajem sledeće godine?

Koncept solarne energije iz svemira nije nov. Međutim, prethodne ideje o uključivale su velike svemirske letelice u geostacionarnoj orbiti, koje koriste radio-talase za prenos energije na Zemlju.

Aetherflux trenutno radi na svojoj prvoj misiji. Cilj je da krajem 2025. ili početkom 2026. godine lansira demonstracionu letelicu.

Ona je već u fazi izgradnje i cilj je da pokaže da je prenos solarne energije pomoću infracrvenog lasera moguć.

Osnivač startapa Baidžu Bat izjavio je da imaju drugačiji pristup solarnoj energiji iz svemira odnosno ne na način koji su zamišljale naše dede.

Prethodne ideje počivale su na tome da se pošalju skupe, velike letelice u geostacionarnu orbitu, gde bi prikupljale veliku količinu energije i slale je ka jednoj tački na Zemlji.

Razlog zbog kojeg Aetherflux hoće da pošalje hiljade manjih satelita jeste to što u niskoj orbiti ne bi stalno bili izloženi suncu.

Foto: Steve Jennings / Getty images / Profimedia

Sve je još na nivou teorije

Na sajtu kompanije navodi se da je ideja o korišćenju solarne energije iz svemira potekla još 1941. od pisca Ajzaka Asimova.

Ono što se posebno ističe jeste da sunce obezbedi više energije za sat vremena nego što potrošimo na Zemlji tokom godinu dana. Za razliku od Zemlje, sunčeva svetlost u svemiru je jača, dostupna u svakom trenutku i na nju ne utiču vremenske prilike.

U kategoriji Tim na sajtu stoji samo Baidžu, ali tu je i oglas za otvorene pozicije za pet različitih inženjera (za lasere, električni dizajn, opto-mehaniku i dr.).

Bat je startap osnovao krajem prošle godine i potpuno mu se posvetio. Pre toga je radio za finansijsku platformu Robinhud, gde je takođe bio jedan od osnivača. Otac mu je radio u NASA i odatle potiče njegovo interesovanje za svemir. Diplomirao je fiziku i matematiku na Stenfordu.

On priznaje da je sve i dalje na nivou teorije kada je reč o prenosu solarne energije iz svemira. Ono što će biti potrebno jeste da satelit bude veoma efikasan u konverziji energije jer se mora računati na gubitke u prenosu.

Prvi put na listi Forbes 400

Bat je prema Forbes listi, trenutno 2006. najbogatiji čovek na planeti. Procenjuje se da njegovo bogatstvo vredi 1,7 milijardi dolara. Ušao je i na novu Forbes listu 400 najbogatijih ljudi u SAD gde je zauzeo 389. mesto.

Ima 39 godina, oženjen je i ima jedno dete, a žive u Palo Altu u Kaliforniji. Njegovi roditelji su se preselili iz Indije u SAD, gde je rođen.

Izvor: forbes.n1info.rs

Podeli