DruštvoVesti

Novi Pazar domaćin delegacijama Svetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a

Direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Fabio Skan,, zajedno sa predstavnicima UNICEF-a, posetio je danas Novi Pazar gde se sastao sa gradonačelnikom Nihatom Biševcem i predstavnicima lokalnih zdravstvenih institucija. Tom prilikom razgovarano je o unapređenju preventivne zdravstvene zaštite, a posebno o planovima za smanjenje rizika u kriznim situacijama.

„Važno nam je da pružimo podršku lokalnim vlastima. Naša poruka ženama starijim od 45 godina je da redovno obavljaju preventivne preglede, a roditeljima da vakcinišu svoju decu“, izjavio je Skan. On je pohvalio napore gradonačelnika Biševca i grada Novog Pazara u oblasti zdravstva, posebno tokom pandemije koronavirusa. „Zdravlje nije sve, ali bez zdravlja nemamo ništa. Zajednica mora biti spremna na sve rizike, a zahvaljujući gradonačelniku, Novi Pazar je napravio značajne korake u tom pravcu“, dodao je Skan.

Gradonačelnik Biševac je izrazio zahvalnost predstavnicima Svetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a na podršci tokom pandemije, ali i na tekućim projektima koji se odnose na unapređenje zdravstvene zaštite u gradu.

„Ovo je prilika da pozovemo sugrađanke starije od 45 godina da obave preventivne preglede, kao i roditelje da vakcinišu svoju decu, jer je to ključno za zdravlje i pojedinca i zajednice. Zdravlje je prioritet, a zajedno sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, zdravstvenim ustanovama i drugim institucijama, radimo na smanjenju zdravstvenih rizika, a preventiva je ključ“, istakao je Biševac.

Direktor Zavoda za javno zdravlje, Šefadil Spahić, istakao je važnost zajedničkih aktivnosti sa međunarodnim organizacijama u cilju unapređenja zravlja građana.

„Drago mi je što smo danas imali priliku da ugostimo predstavnike Svetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a. Obišli smo zdravstvene ustanove, verske zajednice i razgovarali o daljim koracima za unapređenje zdravstvene zaštite u našem gradu“, rekao je Spahić.
Ova poseta deo je šireg programa podrške Evropske unije i UNDP-a, koji ima za cilj jačanje kapaciteta zajednica u suočavanju sa zdravstvenim rizicima i kriznim situacijama.

Novopazarski Zavod za javno zdravlje bio je domaćin delegacijama iz UNICEF-a I Svetske zdravstvene organizacije. Vakcinacija, epidemiološka situacija I regovanje u vanrednim sitaucija teme su o kojima se razgovaralo u ovdašnjim zdravstvenim institucijama. Skan je ovom prilikom I primio vakcinu protiv sezonskog gripa u ovdašnjem Zavodu za javno zdravlje.

 

Podeli