DruštvoVesti

Do sada 20 majki sa bebom dobilo ugovore

Do sada je dobilo 20 majki, po osnovu rođenja deteta, rešenje o dodeli novčanih sredstava za kupovinu kuće ili stana ili izgradnju istih. Prema rečima šefa odseka za društvene delatnosti Harisa Selimovića još 40 zahteva je u obradi, a kako je rekao nada se da će ih biti još više.

Uredba o bližim uslovima i načinu ostvarivanja prava na dodelu novčanih sredstava za izgradnju, učešća u kupovini, odnosno kupovinu kuće ili stana po osnovu rođenja deteta, doneta je na osnovu zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, kao vid mera za unapređenje nataliteta, odnosno za podršku roditeljstva na teritoriji Republike Srbije. Cilj je da majke novorođenčeta prvi put stekne pravo na nepokretnosti, istakao je šef odseka za društvene delatnosti Haris Selimović.

“Pored opštih uslova koji su vezani za novorođenu bebu i da majka nema nepokretnosti na teritoriji Republike Srbije, predviđeno je i to da ukupna novčana primanja majke i oca deteta, na mesečnom nivou, ne prelaze dve prosečne neto zarade na teritoriji Republike Srbije”, kazao je Selimović.

On ističe da postoje dve mogućnosti da bi se ostvarili uslovi za dodelu novčanih sredstava, izgradnja kuće i kupovina , odnosno učešće u kupovini nepokretnosti.

“Ukoliko se radi o kupovini kuće, kao jedan osnovni dokument koji je potreban je ugovor, odnosno predugovor o kupovini nepokretnosti. Ukoliko se radi o izgradnji kuće, potrebno je da  se izda građevinska dozvola na ime majke, odnosno na nekim ekstremnim slučajevima na ime oca deteta. Što se tiče visine naknade ona je takođe definisana ovom uredbom i ona se ostvaruje u procentu od predugovora u kupoprodaji. Ukoliko je predmet kupoprodaja 20% od procenjene vrednosti, odnosno 20% ukoliko se radi o izgradnji od premera i predračuna koji su predviđeni tehničkim opisom, merom i predračunom radova”, dodao je Selimović.

Do sada je zahtev ostvarilo dvadeset majki a oko 40 zahteva je u obradi dodao je Selimović. On navodi i da se zahtev uzima u odeljenju za društvene delatnosti kao i sva potrebna obaveštenja vezana za dokumentaciju. Kada se sve prikupi onda se taj zahtev i prikupljena dokumentacija podnosi u Gradskoj upravi grada Novog Pazara.

“Subvencija se ostvaruje kod Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Postoji  posebna komisija koja je formirana za te stvari. Grad Novi Pazar prima zahteve, on ih prosleđuje komisiji i u stalnom je kontaktu sa članovima te komisije, radi upotpunjavanja dokumentacije”, kazao je za RTV Novi Pazar Selimović.

Selimović je naglasio da  je uredbom o bližim uslovima i načinu ostvarivanja prava na dodelu novčanih sredstava za izgradnju, učešća u kupovini, odnosno kupovinu kuće ili stana po osnovu rođenja deteta, naznačeno da onaj koji prodaje zemljište za izgradnju nekretnine ili objekta ne sme biti u nikakvom srodstvu sa onom majkom koja kupuje pomenute nekretnine.

Alma Ademović

Podeli