KulturaVesti

Izložba digitalnih grafika i slika sutra u Galeriji MMC-a

Izložba digitalnih grafika Slobodana Radičevića i slika Milene Radičević biće otvorena sutra u Galeriji multimedijalnog centra u Novom Pazaru sa početkom u 19 i 30.

 

Osmišljena je tako da spoji umetnička istraživanja dva umetnika koja, kroz potpuno drugačije medije, prave osvrt na vreme u kojem žive i kritički odgovaraju na zastupljene vrednosti i ideologije kako u životu, tako i u umetnosti.

 

Radovi Slobodana Radičevića su usmereni na preispitivanje i zapažanje promena i mesta umetničkog dela sa jačanjem tržišne ekonomije. U osnovi njegovog istraživanja je nagla popularnost NFT tokena i formiranje čitave umetničke scene bazirane na tržišnoj vrednosti i virtuelnom kolekcionarstvu.

 

Radovi na interaktivnim TV panelima predstavljaju modifikovane digitalne verzije poznatih umetničkih dela iz svetske i naše umetnosti, kao i narodne tradicije, ali vidljivih samo pod određenim uslovima.

 

S druge strane, Milena Radičević se osvrće na tradiciju i vez kao metafori za samospoznaju i skoro izgubljene vrednosti poput istrajnosti, upornosti, strasti i ljubavi prema radu. Za sve navedeno potrebno je vreme koje izostaje u današnjem tempu života. Ukidanjem dekorativne funkcije, vez u radu Milene Radičević postaje savremeno sredstvo umetničko-istraživačke prakse. 

Podeli