KulturaVesti

Promocija knjige “Drame” autora Muhameda Abdagića

U Narodnoj biblioteci „Dositej Obradović“ predstavljena je knjiga “Drame” Muhameda Abdagića. U knjizi su četiri do sada neobjavljene drame ovog sandžačkog pisca. Brojni ljubitelji knjige imali su priliku da se bliže upoznaju sa ovim piscem.

Knjigu pod nazivom “Drame” Muhameda Abdagića, u kojoj su objavljene četiri nove drame iz celokupne neobjavljene zaostavštine ovog pisca, objavila je upravo Narodna biblioteka “Dositej Obradović”. Prema rečima  profesora književnosti i pisaca Dina Lotinca, ovo je još jedno književno delo koje zavređuje veliku pažnju ali i podršku svima da istraže Abdagića i objave ostala dela koja još nisu objavljena.

“Evo sada nam stiže publikacija biblioteke pod nazivom drame u kojoj se nalaze četiri drame Muhameda Abdagića,  koje su potpuno drugačije od onoga što je Abdagić do sada pisao. Savremeni pisac, žanrovski potpuno raznolik, tematski i stilski drugačiji. U svakom svom djelu prilagođen vremenu u kome stvara inovativan, jezički semantički, tematski, jako raznovrsan i pisac o kome se poslednjih godina i piše istražuje i čija se djela objavljuju i mislim da će tek u narednom periodu Muhamed abdagić u bošnjačkoj u sandžačkoj književnosti dobiti ono mjesto koje zasluži”, kazao je za RTV Novi Pazar Lotinac.

U knjizi su izabrane četiri drame, Atrakcija, Glupača, Klan i Lezbejke, koje su zapravo dramski fragmenti. Jedan savremen vid dramskog teksta gde Abdagić odstupa od samih okvira drame kao književnog roda, istakao je Prof. dr Redžep Škrijelj.

“Sama leksika, sam govor u Dramama je izuzetno zanimljiv za naše područje. Ove drame Muhameda Abdagića, kao raznovrsnog pisca, pesnika, romansijera, filozofa pozicionira u sam vrh dramskih pisaca, i on može rame u rame stati sa svim piscima iz bivše Jugoslavije, jer je to veliko ime. Naše stvaralaštvo je obogaćeno ovim opusom iz njegovog izuzetno širokog repertoara koji je ostavio u amanet”, objasnio je Škrijelj.

Muhamed Abdegić jedan je od najznačajnijih književnika bošnjačke sandžačke književnosti. rođen je 1916. u Sjenici, bio je pisac čije delo oblikuje politički nemiri i borbe. Učestvovao je u narodnooslobodilačkom pokretu tokom Drugog svetskog rata. Na Ahiret je preselio 1991. u Novom Pazaru. Neka od njegovih dela uključuju “Feniks”, “Lutajući brod”, “Tri drame”, “Zamka”, “Feniks I i II”, “Tvrdi grad” te “Duge studene zime”. Posthumno su objavljena i druga djela poput “Iza Moreno”, “Ramiza”, “Tatli džan”, “Sandžak i u njemu Sjenica”, “Iz Feniksovog gnijezda” i “Po Bašeskiji”.

 

Podeli