DruštvoVesti

Promocija knjige „Nisi sama“

Forum žena SDP-a organizovala je promociju knjige i video priče „Nisi sama“ u saradnji sa Centrom za bebe.  Cilj promocije bio je da se predstavi novopazarkama rad ovog centra, kao i to da uvek imaju na koga da se oslone u kriznim situacijama, kazala je predsednica Centra za bebe mr. Mila Todorović.

Predsednica Centra za bebe mr. Mila Todorović istakla je da je knjiga i video priča „Nisi sama“ deo projekta koji  realizuju i ove godine.

„Cilj nam je da pružimo podršku ženama širom Srbije. Za neka krizna stanja tokom trudnoće na koje oni mogu da naiđu. Ideja nam je da razmislimo koju podršku možemo da pružimo i ženama u Novom Pazaru. Tu smo da slušamo i potrebe žena jer svaki grad je drugačiji i svaka sredina je drugačija, ali postoji nešto što je univerzalno, a to je da jedna drugoj možemo da budemo podrška“, kazala je mr. Mila Todorović.

„Većinom se žene obraćaju jer ih partner ostavi. Komunikacija u porodici je narušena ili je partner otišao od žene. Postoji i problem nepovoljne psihodijagnostičke situacije. Tu mi pokušavamo da pomognemo ženama da prevaziću situaciju u kojoj se našla“, kazala je psiholog i logoterapeut Mirjana Ilić.

„Moja priča u knizi je o tinejdžerskoj trudnoći. Ostala sam trudna sa 18 godina i nisam imala podršku primarne porodice. U tom momentu mi je podršku pružio Centar za bebe. Oni su mi pružili kako psihološku tako i praktičnu pomoć“,istakla je  za RTV Novi Pazar koordinator savetovališta Nisi sama Nikolija Furunović.

Predsednica foruma žena SDP-a Alma Šarenkapić kazala je, da je upravo ovaj forum zamišljen da funkcioniše kao mreža žena koje pružaju podršku jedna drugoj.

„Cilj promocije je da se žene povežu. Da se na neki način pokrije cela teritorija Republike Srbije ovim call centrom i online savetovanjem. Kada žene iz Novog Pazara pozovu ovaj centar, stručnjaci koji rade sa druge strane linije treba da budu upoznati sa problemima koje muče žene sa ovog područja. Ono što smo večeras imali prilike da čujemo, jeste da je ženama u suštini najviše potrebna podrška i savetovanje kada u trenutku, u jednoj regularnoj, željenoj trudnoći dođe do određenih saznanja da možda neki test, prenatalni, nije dobar i šta tad?“, objasnila je Šarenkapić.

Promocija je okupila veliki broj žena koje su kako su same rekle, srećne što su saznale brojne informacije koje do sada nisu znale.

„Promocija je pre svega bila dirljiva. Upravo zbog priča koje smo čule. Zbog toga šta sve jedna majka može a ne zna da može dok je ne snađe tako nešto. Posle ove promocije još više želim da pomognem ženama da se osnaže i da kažu ono što ih boli i muči. Jer samo kroz razgovor sve prepreke se mogu prevazići“, kazala je Amina Kurtanović Nikšić.

„Meni je jako drago što smo imali goste iz Beograda koji se bave ovom tematikom. Iz razloga što mislim da je došlo vreme da shvatimo da je žena ženi najveći prijatelj i da jedna drugoj trebamo da budemo podrška. U publici je bilo dosta žena koje su imale takav problem i koje su iznele svoje probleme. Mi smo tu, jedni druge da saslušamo i koliko god možemo jedna drugoj da pomognemo. Zato mislim da je ovakav vid edukacije, i ovakve tribine su potrebne da se održavaju češće u našem gradu“ kazala je doktorka Selma Kurtanović.

Koordinatorka projekta Beba plus Javorka Savić istakla je da su potrebe žena svuda iste.

„Večeras smo imali prilike da vidimo da su potrebe žena iz bilo kog kraja Srbije iste, zajedničke i da su želja da se žene povežu i da zajedno rešavaju svoje probleme zajednički, i ista želja nas vodi. Praktična pomoć kao i psihološka pomoć je potrebna svakoj ženi, ali ono što je cilj jeste da imamo zajedničku misiju da svaka beba bude dobrodošla i da bude dragocena“, kazala je Savić.

„Ono što sam osetila to je neka sinergija. Znači neki zajednički zadatak je postavljen. Da se umrežimo, da su nam zajednički i problemi. Da se vrlo razumemo. Iskreno ja sam puna vrlo pozitivnih utisaka“, istakla je psihoterapeut Vera Madžar.

„Došli smo do zaključka da treba otvoreno da govorimo o određenim problemima. Da ne ćutimo, da prevaziđemo sram, da prevaziđemo stid i da zajedno kada izađemo iz te zone komfora, i ne osvrćemo se na to što drugi ljudi misle, da ćemo na taj način uspeti da prevaziđemo svaki problem na kraju“, dodala je predsednica Centra za bebe mr. Mila Todorović.

Na kraju promocije svako ko je hteo da kupi knjigu u stvari je ujedno bio i donator. Sav prihod od kupovine knjiga biće doniran za kupovinu potrebnih stvari za sve one trudnice i porodilje kojima je pomoć potrebna, kazala je predsednica mr. Mila Todorović.

Alma Ademović

 

 

Podeli