KulturaVesti

BNV: promocija knjige „Ulema Sandžaka – od Berlinskog kongresa do raspada SFR Jugoslavije (1878-1990)“

U uredu Bošnjačkog nacionalnog vijeće sinoć je organizovana promocija knjige „Ulema Sandžaka –  od Berlinskog kongresa do raspada SFR Jugoslavije (1878-1990)“, autora dr Nadira Dacića. Knjiga predstavlja zbirku biografija uleme koja je u tom periodu svoje živote provela i posvetila, predano i verno služeći svojoj veri i svome narodu.

Dr. Dacić na više od pet stotina strana poredstavlja Ulemu Sandžaka, zbirku biografija uleme koja je i u teškim uslovima požrtvovano radila ispunjavajući svoju misiju. Nažalost o mnogim od njih nikad ništa nije objavljeno i vrlo malo se zna, što je bilo jedan od motiva autoru da se u jednom izuzetnom istraživačkom poduhvatu, kroz službeničke listove, izjave potomaka, sećanja i priča džematlija kao i na druge načine, saberu biografije svih alima, bilo koji posao da su obavljali u Islamskoj zajednici.

“Ova zbirka sadrži oko 600 biografija, odnosno 500 je potpuno obrađeno dok je blizu 90 samo pomenuto, jer do podataka nije moglo da se dođe. Oni se samo pominju kao imami, muftije,  veroučitelji, hafizi i tako dalje.  Stoga je, cilj ove knjige da se sačuva sećanje na našu ulemu i da se ovekoveči uspomena na njih”, kazao je za RTV Novi Pazar autor knjige „Ulema Sandžaka – od Berlinskog kongresa do raspada SFR Jugoslavije (1878-1990)“ dr Nadir Dacić.

O detaljima ovog značajnog dela, pored njenog autora dr Nadira Dacića govorili su Faruk Dizdarević, prof. dr Sait Kačapor i Kasim efendija Dervišević. Ovu knjigu izdao je institut „Ibn Sina“ iz Sarajeva, Bosne i Hercegovine, u suizdavaštvu sa Bošnjačkim nacionalnim vijećem. Promocija knjige organizovana je u okviru obeležavanja Dana samoopredjeljenja, dana od posebnog značaja za Bošnjake u čast Referenduma građana Sandžaka o autonomiji Sandžaka održanog 25. do 27. oktobra 1991. godine.

A.A.

 

Podeli