Kultura

Tuzla u znaku sevdalinke i mladih harmonikaša

Tuzla je juče bila centar sevdaha, gdje je šesti put zaredom održan Festival harmonike „Sevdalinko harmonikom opjevana“. Festival, u organizaciji Udruženja građana Eufonija, okupio je oko 70 mladih harmonikaša iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Crne Gore, Mađarske, Makedonije i Austrije. Ovi talentovani muzičari pokazali su svoje umijeće kroz izvođenje sevdalinki, tradicionalnih bosanskih pjesama koje generacijama čuvaju muzičko nasljeđe ovih prostora.

Takmičari su bili podijeljeni u sedam starosnih kategorija, što je omogućilo ravnopravno nadmetanje među različitim uzrastima. U najmlađoj kategoriji, Pjetlići, prvo mjesto je osvojio Đorđe Živanović, dok je u kategoriji Pioniri najbolji bio Dušan Šakota. Kategorija Stariji pioniri donijela je pobjedu Davidu Čoliću. Njihove izvedbe bile su posebno upečatljive, pokazujući tehničku preciznost i duboku emocionalnu povezanost sa sevdalinkom.

U kategoriji Seniori, nakon nadsviravanja, titulu sveukupnog pobjednika festivala odnijela je Ivana Petaković iz Beograda, koja je osvojila nagradu koju je obezbijedio NANI sound. Njen nastup u izvođenju sevdalinke donio joj je zasluženu pobjedu, čime je festival potvrdio svoj značaj kao platforma za mlade muzičke talente.

Galib G!cić

Podeli