VestiZanimljivosti

U ovim državama u Evropi možete najranije da odete u penziju

U većini zemalja Evropske unije uobičajena životna dob za odlazak u redovnu starosnu penziju je 65 godina, a sada se to menja. Produženjem životnog veka mnoge od njih podigle su granicu za penzionisanje ili to tek planiraju.

Dob za odlazak u punu starosnu penziju u zemljama Evropske unije kreće se od 62 do 67 godina, a trenutno u većini zemalja za to treba navršiti 65 godina.

Najnižu dob za penzionisanje ima Francuska, u kojoj se u punu penziju trenutno ide sa 62 godine i tri meseca. Prošle godine ova je penzionerska oaza, nakon velikih protesta, usvojila reformu s postupnim podizanjem dobi za ostvarenje penzije sa 62 na 64 godine do 2032. godine.

S manje od 65 godina punu penziju može se zaslužiti još u Slovačkoj, Češkoj, Litvaniji, Litvi i Malti.

S druge strane, najrestriktivnije uslove za odlazak u penziju imaju Bugarska, Italija, Grčka i Danska, u kojima za umirovljenje treba napuniti 67 godina.

Mnoge zemlje donele su odluke o postupnom ili jednokratnom podizanju granice za penzionisanje u narednih desetak godina. Uglavnom se granica podiže na 67 godina, a Danska je već odlučila 2035. podići dob za penzionisanje na 69 godina.

Anica Jelovac

FOTO: MITAR MITROVIĆ / RINGIER

Podeli