DruštvoVesti

Haraju respiratorne infekcije, 30 dece na lečenju

U novopazarskoj bolnici hopsitalizovano je 30 dece,  na Dečijem odeljenju zbog respiratornih infekcija, potvrdila je za RTV Novi Pazar načelnica dr Hadija Toković.

Ona je kazala da je u toku vikenda obavljeno 108 pregleda i da je bilo 18 prijema dece od novorođenčadi do uzrasta od četiri godine.

Reč je o deci sa bronhijolitima i upalom pluća,objašnjava dr Toković i dodaje da su od simpota zabeleženi još i dijareja, povraćanje, a da je klinička slika svima gotovo zajednička i opisuje se curenjem nosa i visokom temperaturom i do 40 stepeni.

Izlovan je virus gripa ali i respiratorni sincicijalni virus. U pojedinim slučajevima urađena su testiranja na veliki kašalj za koji nije bilo potvrđenih slučajeva.

Ovakve vremenske prilike pogoduju širenju virusa napominje načelnica Dečijeg odeljenja dr Haidja Toković i savetuje na boravak izvan zagušljivih prostorija, često provetravanje, smanjen kontak naročito sa osobama koje imaju određene simptome, te izolaciju dece u tom slučaju, naročito novorođenčadi i mlađe dece.

Podeli