DruštvoVesti

Šokantna vremenska prognoza RHMZ-a

Posle jutarnje temperature do 9 stepeni, živa u termometru danas će dostići u nekim delovima zemlje 21. podeljak, saoptava RHMZ. Narednih dana biće čak 23 stepena.  Iako će povoljne meteorološke prilike pogodovati hroničnim bolesnicima, meteoropate mogu imati problema, prema navodima sajta RHMZ-a.

Samo na istoku i severu zemlje ovog jutra je bilo umereno oblačno, a zatim će visok vazdušni pritisak sa zapada doneti i tim predelima razvedravanje, pa će u celoj zemlji biti sunčano, saopštava RHMZ.

Vremenska prognoza i za naredni period ukazuje da će biti natprosečno toplo vreme u Srbiji.

Biometeorološke prilike neće pogodovati svima

Povoljne biometeorološke prilike pogodovaće svim hroničnim bolesnicima i osetljivim osobama. Oprez se danas ipak savetuje kardiovaskularnim bolesnicima. Meteoropate mogu osetiti probleme sa snom i blagu glavobolju.

Preporučuje se pridržavanje saveta lekara i adekvatno odevanje u skladu sa očekivanim daljim porastom temperature vazduha.

Biometeorološka situacija i dalje će pogodovati svim hroničnim bolesnicima. Savetuje se slojevito odevanje, a osetljive osobe mogu imati blage meteoropatske reakcije.

I narednih dana biće pretežno sunčano i toplo, a temperature će ići i do 22 stepena.

Lekari očekuju da će sa porastom temperatura uz sve viruse koje imamo, biti više slučajeva stomačnog virusa, a sve o simptomima pročitajte ovde.

Najnovija meteorološka najava RHMZ: Natprosečno toplo cele nedelje

“U toku cele sedmice natprosečno toplo. Biće pretežno sunčano, povremeno uz malu do umerenu oblačnost. Najviša temperatura od 16 do 23 stepeni Celzijusovih. U petak i za vikend (09 – 11.02.) biće vetrovito – duvaće umeren i jak južni i jugozapadni, a u košavskom području jugoistočni vetar. Prve padavine lokalnog karaktera očekuju se u nedelјu (11.02.), dok će početkom naredne sedmice (12 – 13.02.) kiša postati učestalija u većini mesta. Od utorka (13.02.) zahlađenje uz prelazak kiše u sneg u planinskim predelima”, navodi se na sajtu RHMZ.

RHMZ najavljuje i “izražene dnevna kolebanja temperature van većih urbanih sredina”:

“Tokom cele sedmice dnevna kolebanja temperature će biti izražena, naročito van većih urbanih sredina u centralnoj i južnoj Srbiji, gde će minimalne temperature biti od -2 do 2 stepena Celzijusovih, a najviše dnevne dostizati lokalno i do 20 stepeni”.

A onda se zima brutalno vraća

Ali zimi ovde nije kraj! Prema dugoročnoj prognozi meteorologa amatera Marka Čubrila, sredinom meseca moglo bi da dođe do ozbiljnijeg zahlađenja koje će nas nedeljama držati u zimi.

– Promena sinoptike trebalo bi da počne oko 10.02. kada bi zbog porasta vazdušnog pritiska nad severozapadom Evrope počelo premeštanje ciklona južnijom putanjom i oko 12.02. prvi od njih, uz izglednu sekundarnu ciklogenezu nad Jadranom stiže i do nas. Tada se uz jak južni vetar očekuje pogoršanje sa kišom, zatim bi usledilo i jače zahlađenje – piše Čubrilo.

On dodaje da sam tempo zahlađenja još nije moguće odrediti jer je u pitanju vrlo udaljen termin, ali sve upućuje da bi najverovatnije vrlo brzo uslova za sneg bilo i u nizijama te bi se zima negde oko polovine meseca vratila na naše prostore.

Čubrilo je napomenuo i da su svi izneti podaci i procene rezultat njegove obrade i tumačenja numeričkih modela, a da se za zvanične informacije prate državne prognostičke zavode.

Sofija Vulićević

FOTO: NENAD MIHAJLOVIĆ / RINGIER

Podeli