KulturaVesti

Bzenićeve skulpture izložene u novopazarskoj galeriji

U Galeriji MMC otvorena je izložba skulptura Gorana Bzenića koji se bavi još i fotografijom, scenografijom i mozaikom. U Novom Pazaru izlaže prvi put i njegove će skulpture u ovdašnjoj galeriji biti izložene do 20. januara.

Urednica programa Galerije MMC Amra Hodžić Jejna govoreći o autoru skulptura kazala je da je Bzenić vajar koji prati aktuelne tendencije, te da je po pristupu neomodernista, ističuči da pristalice tog pravca negiraju subjektivnu percepciju sveta i njegovu ličnu interpretaciju, jer zagovaraju univerzalnu istinu, a u ovoj oblasti to je poverenje u prioritet čiste skulpturalne forme.

”Njegove skulpture ostavljaju utisak razigranosti oblika i materijala u kombinacijama koje su postignute kroz proces samospoznaje. On koristi svojstva izvornih materijala, u ovom slučaju drveta oraha, duda, trešnje i hrasta stvarajući oblike različitih dimenzija i apstraktnih formi… Radovi su u sferi apstraktnih jedinica, delimično pravilnih geometrijskih oblika. Koristi rezanje, tesanje, usecanje, nagorevanje i samim tim tretira površine na različite načine gde glatke partije predstavljaju kontrast prirodnoj strukturi materijala. Sam taj pristup pojačava ekspresivnost strukturalnih formi” kazala je Hodžić Jejna.

Goran Bzenić rođen  je u Trsteniku gde je završio srednju matematičku školu , a potom Likovnu akademiju, vajarski smer u Prištini. Pored skulpture bavi se fotografijom, scenografijom i mozaikom. Učesnik je mnogobrojnih kolonija u zemlji i inostranstvu. 2007. godine predstavlja Srbiju na Internacionalnom simpozijumu skulpture “Brankusijana” u Rumuniji. Izlagao je na mnogim grupnim izložbama i samostalno u zemlji i inostranstvu.

Realizovane skulpture u prostoru mu se nalaze u Trsteniku, Trgu Žiu (Rumunija), Peštišani (Rumunija), Sevlijevo (Bugarska), Pavlikeni (Bugarska), Šumen (Bugarska)…

Radi u Umetničkoj školi u Kraljevu kao profesor na predmetima vajanje, crtanje i višemedijska umetnost. Živi i stvara u Donjoj Crnišavi kod Trstenika.

 

Senada Kalić

Podeli