Vesti

Za deset godina devedeset naslova

Narodna biblioteka “Dositej Obradović” je za poslednjih 10 godina izadala oko 90 naslova jer se bavi i izdavačkom delatnošću. Kako je naveo direktor Elijas Rebronja, to impozantan broj za biblioteku koja je iz manje sredine. Poslednja, a prva u ovoj godini, iz štampe je u izdavaštvu biblioteke “Dositej obradović” izašla knjiga “Drame” Muhameda Abdagića. To je knjiga iz rukopisne zaostavštine Adema Vrcića. Rekao je da će te drame svakako biti značajne za istoriju ovog kraja i za sve one koji se bave proučavanjem drame zato što to nije čest oblik pisanja na ovom području.

“Izdavačka delatnost je za sve biblioteke i ustanove kulture koje žele da se zaista ozbiljno bave izdavaštvom  veoma važna i bitna. Naša biblioteka poslednjih 10 godina polako ali sigurno ulazi u sami vrh što se tiče bibliotekarstva i izdavačke delatnosti”, kazao je direktor Elijas Rebronja. “Mi smo se odlično pokazali na Međunarodnom sajmu knjiga. Naravno da se ne možemo meriti sa velikim izdavačima, a svakako smo bili interesantni na tom izdavačkom polju sa naslovima iz naše sredine koje smo ponudili”, dodao je Rebronja.

 

Ono što je najavio Rebronja za period pred nama jeste bogata izdavačka delatnost, a u toku su i pripreme za pojavljivanje na Sajmu knjiga koje je ocenio veoma bitnim za biblioteku. Za mesec februar je najavio izdavanje još jednog naučnog dela iz orjentalnog blaga Srbije Mensura Zukorlića. Zukorlić kroz ovo delo ne prikazuje samo Novi Pazar već Evropi prikazuje i bogatu riznicu Srbije i šta to mi posedujemo.

“Posebno bih istakao  pripremu za izdavanje dela “Bihorci” Ćamila Sijarića koje je u prevodu Avdije Salkovića i da se sa ponosom pohvalim da smo mi druga biblioteka u Srbiji koja se bavi prevodilačkom delatnošću jer izdajemo dela i na turskom jeziku”, dodao je direktor biblioteke “Dositej Obradović u Novom Pazaru Elijas Rebronja. On je za leto najavio i izdanje kratkih priča o zavičaju, zavičajne spisateljice Fatime Međedović.

Rebronja je posebno naglasio da biblioteka “Dositej Obradović” ne promoviše samo zavičajne pisce, već ima veoma dobru saradnju sa autorima i izdavačima iz Srbije, Bosne i Hercegovine i uputio im je poziv da se priključe radu biblioteke, a sve na dobrobit čitalalačke publike u Novom Pazaru i šire.

Biljana Veljović

Podeli