VestiZanimljivosti

Salep i boza – jedinstveni turski ukusi koji zagrevaju Istanbulske zime

Sa vekovnom kulinarskom tradicijom koja obuhvata ulične ukuse, restorane sa Michelinovim zvezdicama i još mnogo toga, Gastrositi Istanbul je destinacija gde gurmanski putnici mogu otkriti nešto drugačije svakog dana. Zaista, u gradu poznatom po svojoj prepoznatljivoj kulturi hrane i pića, sezonska pića i jela pružaju poslasticu u bilo koje doba godine. Dok su tradicionalni topli napici Istanbula istaknuti među gastronomskim iskustvima koje grad nudi tokom hladnih zimskih meseci.

Salep i boza su među vrhunskim pićima koja treba probati u Istanbulu tokom zime. Da biste se uronili u duh grada, ne postoji ništa bolje od ispijanja jednog od ovih tradicionalnih mikseva pića dok šetate užurbanim istanbulskim ulicama i uzanim sokacima. Upoznajmo divne zimske ukuse salepa i boze, koji će ostaviti trajni utisak na vaše nepce i izazvati srećne uspomene na vreme koje ste proveli u Istanbulu.

Salep: Napitak koji prevazilazi vekove

Napravljen od praha sušenog korena anadolske orhideje, salep je bezvremenski ukus za koji se veruje da se konzumira više od milenijuma. Današnja verzija ovog ukusnog napitka nastala je u osmansko doba. Smatralo se da salep ima lekovita svojstva kao osnovni proizvod u osmanskim palatama. U sedamnaestom veku, ulični prodavci su počeli da prodaju ovo tradicionalno piće zimi, noseći dragocenu tečnost u velikim kantama i služeći je iz prostranih porcelanskih šoljica. Do danas, salep ostaje nezaobilazna zimsko piće u Istanbulu i može se naći širom grada.

Salep prah, ključni sastojak čuvenog sladoleda Maraš, kuva se sa mlekom i šećerom dok se ne zgusne u ukusan aromatičan i ukusan napitak. Posuta cimetom, šolja toplog salepa nudi intenzivnu udobnost i trenutnu toplinu u hladnim danima. Pored toga, neki tvrde da piće, prepuno esencijalnih minerala, nudi brojne zdravstvene prednosti, uključujući jačanje imunološkog sistema. Zaista, vruć salep će vam pružiti energiju dok istražujete Istanbul!

Gde može da se popije: Srećom, mnoga od najboljih mesta za prodaju u Istanbulu takođe nude fantastičan pogled na legendarni Bosfor. Predlažemo da uživate u svom salepu u jednom od naselja duž Bosfora,  Uskudar i Ortakoj. Salep se takođe služi u živopisnim oblastima kao što su brdo Pierre Loti i brdo Čamlidža, sa kojih se pruža prelep pogled na grad.

Boza: Savršena za prijatne zimske noći

Još jedno popularno zimsko pivo u Istanbulu je boza u kojoj uživaju ljudi svih uzrasta. Boza je napitak od fermentisanih žitarica, koji se obično pravi od prosa, iako su korišćeni i kukuruz, pšenica i druge žitarice. Opornog ukusa i guste konzistencije, ovaj jaki napitak pruža hranjivost i toplinu. Tokom osmanske ere, bozahane (kuće boze) bile su živahna društvena središta gde su se ljudi okupljali da uživaju u šoljama boze. Štaviše, u zimskim noćima u Istanbulu prodavci boze lutali su ulicama. Iako se ovih dana ne praktikuje široko, tradicija i dalje postoji; posetioci Istanbula mogu čuti povike „boza“ kada šetaju noću. Boza se smatra moćnim izvorom lečenja, prepuna antioksidanata i probiotika, kao i vitamina i minerala koji pomažu u jačanju imunološkog sistema.

Gde može da se popije: Četvrt Vefa, u blizini džamije Sulejmanije na istorijskom poluostrvu, vrhunsko je mesto za bozu. Kada zima stigne, ljubitelji boze u Istanbulu hrle u proslavljene prodavnice boze, formirajući dugačke redove na ulazima. U zavisnosti od preferencija osobe koja pije, boza se ukrašava ili cimetom ili žutim leblebijama.

Podeli