DruštvoVesti

Kvalitetnije grejanje – počinje izgradnja nove toplane u Lugu

Stabilnije i kvalitetnije grejanje, pored smanjenja zagađenosti vazduha, glavne su karakteristike toplane na biomasu, koja u Novom Pazaru funkcioniše već dve godine. U zavisnosti od interesovanja moguće je i proširenje mreže korisnika – kažu nadležni. Najavljuju i da bi uskoro trebalo da počne izgradnja nove, još savremenije toplane za stanovnike novopazarskog naselja Lug.

Korisnici Gradske toplane u Novom Pazaru već dve godine kontinuirano imaju kvalitetnije snabdevanje toplotom energijom. To im omogućava nova toplana na biomasu, koja u jeku grejne sezone, uprkos povremeno prolećnim temperaturama, radi punom parom.

”Iako su temperature neočekivano visoke za ovo doba godine, Gradska toplana radi punom parom. Toplana na biomasu, koja je izgrađena prošle godine, u pogonu je 24 sata. Stabilan i kontinuran rad jedan je od prvih benefita. Sistem je inertan i kada upalimo tu biomasu i krenemo da trošimo tu drvnu sečku, postrojenje se uopšte ne gasi, tako da imamo stabilnije, kontinuiranije i kvalitetnije grejanje”, kaže direktor Gradske toplane u Novom Pazaru Nemanja Mančić.

Ističe da nabavka bioenergenata teče bez ikakvih problema i da je njihov kvalitet na visokom nivou.

U zavisnosti od interesovanja, najavljuje Mančić, moguće je i proširenje mreže korisnika Gradske toplane.

Projekat za izgradnju nove, još savremenije toplane u Lugu je završen.

”U planu je rekonstrukcija, renoviranje i proširenje mreže toplane u Lugu. Postojeća toplana koristi ugalj kao energent. Nova toplana u Lugu će imati još savremeniji sistem obezbeđivanja toplotne enrgije, tako što će koristiti tiplotne pumpe”, najavljuje Mančić.

Nova toplana na biomasu u naselju Lug trebalo bi da počene sa radom početkom grejne sezone 2025. godine.

Podeli