DruštvoVesti

Fizička aktivnost u letnjem periodu

Fizička aktivnost je sastavni deo dobrog zdravlja i lekari je obavezno savetuju, makar u vidu šetnje minimum pola sata u toku dana. U letnjem periodu, kada su visoke temperature, bavljenje fizičkom aktivnošću se mora korigovati, kako na otvorenom tako i u zatvorenom prostoru, odnosno teretanama, ali nikako ne odustajati.

S visokim temperaturama, mnogi se odlučuju da teretanu zamene drugim vrstama aktivnosti, najčešće na otvorenom, poput trčanja, vožnje bicikla i sl. Ipak, leto nije period u godini kada biste trebali prestati vežbati u teretani. Naime, trening snage koji odradite u teretani teško je zameniti bilo kojom drugom vrstom aktivnosti koju ćete raditi na otvorenom. Stoga, ako i dalje niste sigurni želite li nastaviti vežbati u teretani i preko leta, savet daje licencirani profesionalni trener Muzafer Čepeljac.

“Iako su evidentne visoke temperature i svi se osećamo teško i samo bi ležali, moj savet je baš tada se trgnuti, ustati, krenuti u laganu šetnju ili doći na uobičajeni trening u teretani”, kaže licencirani profesionalni fitnes trener Muzafer Čepeljac. On kaže da trening u teretani nikako ne smeju preskakati oni koji su redovni na njima, ali savetuje, upravo zbog vrućine, smanjiti ga najviše na 45 minuta i vežbati u ranim jutarnjim satima ili kasnim popodnevnim. “Pored toga što ćete skratiti trening kako se ne bi preforsirali, ono što podvačim jeste da u organizam treba unositi mnogo više tečnosti nego uobičajeno”, savetuje Čepeljać. On preporučuje običnu vodu, mogu domaći ceđeni sokovi, a nikako gazirani i sa puno šećera. Hranu jesti što laganiju u manjim količinama kao voće obavezno.

Dakle, iako će se teretane s velikim vrućinama značajno isprazniti, vrlo je važno u ovom delu godine održati svoj vežbački režim. Držanjem uhodanog ritma treninga  održavaćete formu i izgledati vrhunski u svakom trenutku, a što je najvažnije, zdravstveno ćete se osećati još bolje.

Biljana Veljović

 

Podeli