Društvo

Jašar Smailović: Legenda pazarskog boksa

Novi Pazar – Bokseri Mladosti beleže pobedu za pobedom. Na domaćem i gostujućem ringu. Od dvadeset i dva prvenstvena meča, samo dva nerešiva rezultata. Ni jedan jedini poraz. Takav  fantastičan  rezultat u ligaškom takmičenju svojevremeno je samo Partizan mogao da ostavri.

Husko Mujović – bokserski ambasador (1926 – 1988)

Presednik kluba Husko Mujović praktično ne izlazi iz klupskih prostorija. On je duša prvoligaškog projekta. Stručni štab i članovi klupske administracije ne obraćaju pažnju na vreme. Pobednička euforija zahvatila je Novi Pazar. Konačno je grad dobio jednog ozbiljnog ligaša, prvoligaša, u kome je svaki šraf na svom mestu, svaki čovek zna svoje obaveze.

Ni jedan jedini poraz

Takmičar sa najdužim stažom na pazrskom ringu. Počeo je da uči boks kod Rifata Rifa Nikšića, nastavio kod Rahima Beganovića, a najduže sarađivao sa Omerom Kolašincem… O Jašaru, bokseru i čoveku, govore njegovi klupski drugovi:  – Jašar je bio naš dugogodišnji kapiten. Poštovali smo ga i slušali više nego trenera. Meni su mnogi pomogli njegovi saveti u toku borbe, kada je preuzimao ulogu drugog sekundanta. Dao je boksu više nego što je objektivno mogao. Izlazio je na ring protiv najboljih „teškaša“ u zemlji, a bio je lagan za tešku kategoriju. O njemu imam najbolje mišljenje kao bokseru. Od Jašara kao trenera očekivao sam puno više. Bolji je bio bokser nego trener – kaže naš Sulejman Dervišnurović Ćuro.

Rifat Rifo Nikšić, Rahim Beganović, Omer Kolašinac

-O Jašaru kao čoveku, prijatelju i bokseru, mogu da pričam sve najlepše. Bio je prvi kapiten. Brinuo se o nama, mlađim bokserima, više nego trener. Kao stariji brat. Za klub se žrtvovao više nego što je trebalo. Bio je moralna uzdanica ekipe, davao nam korisne savete, hrabrio pre meča. Ceo svoj život je vezao za boks  – priseća se Safet Koca.

-Jašar Smailović je zaštitni znak bokserskog kluba. U klubu je od malih nogu, ima najdužu takmičarsku karijeru od svih pazarskih boksera… Pre podne bi boksovao, popodne igrao fudbal. Bio je centarfor u ekipi fabrike obuće… Nepobediv u Drugoj ligi. Autoritet za nas, u to vreme mlade boksere – zbori legendarni Hajro Ličina…

Na ringu nam je duša ostala

Na pazarskoj kldrmi, još uvek boksuje, okačio je bokserske rukavice o klin, pa je nastavio u plavom dresu natopljenom znojem, i sakrio se smešući se pod sandžačkim suncem… Odavno je oterao te kapi tuge sa srca i duše… Naravno, živeli su za svoju rodnu čaršiju. – Bojim se da mlađe generacije neće imati volje da ponove naše vanserijske mečeve. Sedamdesete se nikada neće ponoviti. Grad nas je dočekivao sa divljenjem. Sjajan je osećaj ponovo biti deo te priče…To je bila istinita bajka. Svi za naš Novi Pazar – rekao je tada Jašarević…

Jašar Smailović nije želeo pred kamere uz objašnjenje  da je “loš” sagovornik. Kompletna priča zabeležena je u novopazarskom bokserskom klubu “Mladost”- 2008. godine.

Binasa Malićević

 

Podeli