DruštvoVesti

Raška raspisala javni poziv za finansiranje projekata od javnog interesa

Opština Raška raspisala je javni poziv  za finansiranje projekata od javnog interesa — programa lokalnog partnerstva “UDRUŽIMO SE“

Opšte napomene:

Opština Raška sufinansiraće u 2023. godini projekte od javnog interesa kroz sprovođenje programa lokalnog partnerstva “UDRUŽIMO SE. Građanima se omogućava neposredno učešće u rešavanju dela problema lokalnih zajednica  u saradnji s Opštinom Raška. Reč je o manjim zahvatima na uređenju javnih površina.

Lokalna zajednica je pojam koji uključuje određeno područje – deo ulice, ulicu, blok zgrada, stambene zajednice ili mesnu zajednicu kao najšire područje.

Projekti koji se predlažu mogu se odnositi isključivo na manje zahvate kao što je :

-uređenje parkova

-nadstrešnice

-staze

-platoi

-dečijih igrališta

-drvoreda

-šetališta

-neuređenih zelenih površina

-ploče za obaveštavanje

-uređenje prilaza za lica sa invaliditetom

-postavljanje žičane ili drvene ograde

-uklanjanje manjih divljih deponija i slično.

Pravo učestvovanja na javnom pozivu imaju neformalne grupe građana sa teritorije Opštine Raška okupljene oko podnete inicijative — projekta, najmanje 15 potpisnika – građana, sa izmirenim obavezama po osnovu poreza na imovinu. Neformalna grupa građana može podneti najviše 1 projekat. Sve predložene aktivnosti u okviru podnetih inicijativa se moraju sprovoditi na zemljištu koje je u javnoj svojini Opštine Raška. Izuzetno, aktivnosti se mogu sprovoditi i na zemljištu koje je u javnoj svojini Republike Srbije, uz saglasnost nosioca prava svojine, odnosno korisnika zemljišta.

Javni poziv raspisan je u skladu sa Odlukoma o budžetu Opštine Raška za 2023. godinu, o usvajanju Plana razvoja Opštine Raška za period od 2023. do 2029. godine , o usvajanju Plana aktivnosti za uključivanje građana u donošenje odluka u Opštini Raška za period od 2023. do 2026. godine, Ugovora o dodeli granta između predstavništva HELVETAS SWISS Intercooperation SRB i Opštine Raška i Odluke o uključivanju građana u budžetski proces kroz sprovođenje programa lokalnog partnerstva – „UDRUŽIMO SE“.

Opširnije u fotrogafijama ispod teksta:

Podeli