Društvo

Deponija u netaknutoj prirodi (nekad bilo)

Novi Pazar – Deponija smeća Golo brdo, koja je od Novog Pazara udaljena 25 kilometara, smeštena je u samom srcu prirode. Okružena je šumama, četinarima, voćnjacima, tu u blizini čuje se i žubor seoske reke kojoj preti opasnost da nestane.

Deponija je na mestu gde su izvirali potoci sa zdravom pijaćom vodom, a oni koji su pre ove katastrofe probali vodu kažu da je bila slana i lečila je obolele od bronhitisa. Da deponija bude na ovom mestu, još devedesetih godina odlučili su Kosta Jovanović (SPS) i Ferid Hamidović (JUL).

Tadašnji direktor Javnog komunalnog preduzeća „Čistoća i kanalizacija“ u Novom Pazaru obreo se na mukama. – Onaj koje deponiju smestio gore, apsolutno je hteo da Novi Pazar zavije u crno. Mi uništavamo sve kamione koji idu na deponiju, a nemamo para da kupimo druge – rekao je Nikšić za Radio Novi Pazar. – Socijalisti i Julovci za Novi Pazar nisu ništa uradili, samo su zavadili narod. Deponiju su postavili 25 kilometara od grada. Pa to nema nigde u svetu.

Muke Novopazaraca

Rad na deponiji je težak i naporan posao – kaže radnik novopazarske „Gradske čistoće“ Adem Halitović. Voleo bih da vidim malo sveta. „Deponija mi je druga kuća“! Mogu mnogo toga da zaključim o čoveku na osnovu rukovanja – rekao je umornim glasom. – Takva je zbrka, Ademe, kako se snalazite ovde? – Lako kao od šale! – Poštujete moj rad. – Osetio sam da se divite ljudima kao što sam ja – izjavio je naš junak.

Adem je postao svestan krvi u venama, kao da se i ta tečnost preobrazila s njegovoim Novim Pazarom, da sve bude uredno složeno na svom mestu, ko će ga znati.

Deponija mi je druga kuća

-Zašto to radite? – Moje selo je blizu. – Svega nekoliko kilometara odavde. Prečicom do svoje kuće. Nigde nije sjajno – pojasnio je Adem Halitović.

Voli da razgovara o Novom Pazaru: samo kad bi mogao da ga promoviše po čitavom svetu.

Binasa Malićević

Podeli