DruštvoVesti

Delegacija Novog Pazara u poseti Azerbejdžanu

Delegacija Novog Pazara predvođena gradonačelnikom Nihatom Biševcem borvila je u Azerbejdžanu. Poseta Republici Azerbejdžan plod je dobre i intenzivne saradnje sa Ambasadom Azerbejdžana u Srbiji. Poseta se dešava u trenutku  kada su odnosi dve zemlje i predsednika na najvećem nivou u istoriji. U toku trodnevnog boravka u toj srednjo-azijskoj republici,  zvanicnici grada realizovali su nekoliko veoma bitnih sastanaka u tri ministarstva, prenosi RTV Novi Pazar.

Poseta i razgovori sa predstavnicima ministarstava

U toku prvih razgovora u Ministarstvu ekonomije domaćin je bio zamenik ministra. Gradonačelnik Nihat Biševac  i njegovi saradnici razgovarali su o važnosti sve boljih odnosa dve zemlje. Novi Pazar u tom kontekstu sebe prepoznaje kao grad koji bi takođe mogao doprineti toj saradnji.

Delegacija Novog Pazara, poseta Azerbejdžanu
Delegacija Novog Pazara, poseta Azerbejdžanu

Tema razgovora bila je i potencijalna mogućnost otvaranja tržišta Azerbejdžana za privrednike iz Novog Pazara. Ovo se posebno odnosi na  oblasti infrastrukture, nameštaja i prehrane.  Zvaničnici Ministarstva ekonomije uputili su i poziv privrednicima iz Novog Pazara na biznis forum. Forum će krajem aprila biti održan u Beogradu.

Razgovori su dalje nastavljeni i u kulturno muzejskom centru Heydar Aliyev, sa predstavnicima Ministarstva kulture. Gradonačelnik je u razgovoru sa zamenicom ministra kulture još jednom istakao kako je to oblast saradnje u kojoj su rezultati odmah vidljivi. On ej kazao da je  želja Grada da u narednom periodu intenzivira razgovore kako bi zajednički projekti o kojima je bilo reči bili realizovani u što skorijem roku.

Donacijom Azerbejdžana počelo obnavljanje Kulturnog centra

Biševac je još jednom zahvalio i na donaciji koju je Republika Azerbejdžan dala za Kulturni centar. Istakao je da je ta donacija obeležila početak obnavljanja ove, danas izuzetne građevine. Zvaničnici ministarstva izrazili su želju da otvore azerbejdžanski kutak u zgradi kulturnog centra u Novom Pazaru.

Delegacija Novog Pazara, poseta Azerbejdžanu
Delegacija Novog Pazara, poseta Azerbejdžanu

Serija sastanaka okončana je razgovorima u Ministarstvu za rad i socijalna pitanja. Predstavnici grada su bili u prilici da se upoznaju sa radom naprednog uslužnog centra. U razgovoru sa zamenikom ministra i direktorom IT centra rbilo je reči o potencijalnoj saradnji u oblasti IT-a i socijalnih usluga. Načelno je dogovorena i dalja saradnja sa regionalnim inovacionim centrom u Novom Pazaru. Ta saradnja bi u narednom periodu trebala da se odrazi u vidu posete novdašnjih IT stručnjaka Azerbejdžanu.

Gradonačelnik Biševac je takođe izrazio i veliku zahvalnost ambasadoru Azerbejdžana u Srbiji Khamilu Hasijevu, kao i ambasadoru Republike Srbije u Azerbejdžanu Draganu Milosavljeviću na izuzetnom trudu i želji da se ova poseta realizuje i da njeni befeniti budu što pre vidljivi.

 

 

Senada Kalić

Podeli