DruštvoVesti

Koliko prekomerna upotreba digitalnih uređaja utiče na vid dece?

Pitanje prekomerne upotrebe mobilnih telefona kod dece postalo je aktuelno poslednjih godina. Koliko korišćenje digitalne tehnologije utiče na vid dece, pitali smo i zatražili mišljenje oftamologa, Prim. dr. Dženane Detanac koja je za  RTV Novi Pazar odgovorila na ovo i podelila sa nama korisne preporuke.

Mobilna telefonija odavno je postala naša svakodnevnica, a savremeni pametni telefoni su mnogo više od samog uređaja za razgovor i slanje poruka. Digitalna tehnologija sve više oblikuje svakodnevne aktivnosti dece: način na koji provode slobodno vreme, komuniciraju, igraju i druže se sa vršnjacima, uče i stiču nova iskustva. Prim. dr Dženana Detanac objasnila nam je koji su to simptomi koji utiču na vid usled prekomerne upotrebe digitalnih uređaja.

“Pored uticaja na vid, prekomerna upotreba digitalnih uređaja dovodi do zamaranja očiju, osećaja suvoće i peckanja u očima, oči postaju osetljive. Zbog ovoga roditelji često navode da su oči deci crvene, da deca često trepću, žmirkaju, često trljaju oči, neretko im oči i pojačano suze. Kada su im oči dugo fokusirane na blizinu, deci takođe može biti teško da se prilagode vidu na daljinu, pa se deca žale da im se često dešava da ne mogu odmah da izoštre sliku prilikom bacanja pogleda na daljinu, da im treba vremena da izoštre sliku udaljenih objekata. Ovaj gubitak fleksibilnosti fokusa je obično kratkotrajan problem i oči obično vraćaju svoju uobičajenu fleksibilnost fokusa nakon nekoliko sati ili najviše nekoliko dana. Neretko, roditelji navode da deca imaju i česte glavobolje”, objasnila je Prim. Dr Detanac.

Kada je vid u pitanju, činjenica je da je širom sveta prisutna epidemija miopije, tj. kratkovidosti. Upravo je digitalna tehnologija doprinela do toga, istakla je Prim. dr Dženana Detanac.

“Prekomerno vreme ispred ekrana, može uticati na brži porast minus dioptrije, ali posebno i na tegobe koje se danas opisuju kao “Sindrom kompjuterskog vida”. I još jedan bitan faktor je boravak u zatvorenom prostoru više nego što bi trebalo. Odnosno, nedovoljno boravka napolju”, dodala je Prim. Dr Detanac.

Doktorka Detanac je naglasila da se prvi pregled deteta kod očnog lekara obavi do prve godine života. Ona takođe ističe, da je odlazak kod oftamologa tokom sistematskog pregleda veoma bitan, kako bi se na vreme ustanovilo stanje vida deteta.

Alma Ademović

Podeli