EkonomijaVesti

Počelo prijavljivanje poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji

Počelo prijavljivanje za elektronsku registraciju poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji, izjavila je ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković. Ona je stakla da će poljoprivrednim proizvođačima ta registracija da uštedi vreme i novac i olakša poslove koji se odnose na administraciju.

“Testna baza koju smo pustili u četvrtak popodne je u međuvemenu do sinoć registrovala 12.400 poljoprivrednika. To je odličan broj i odličan odgovor poljoprivrednika. Očekivali smo da će biti padova sistema, i nepoznatih stvari. Međutim,  svi poljoprivrednici mogu da krenu da se registruju, na svojim mobilnim telefonima, tako što će ići na sajt eAgrar, gde postoji video-link”, kazala je Tanasković za RTS.

Do sada je oko 240.000 poljoprivrednih proizvođača preuzelo svoj elektronski broj.

“Ova prva registracija će možda potrošiti neki minut više, ali ne više od 15 minuta, dok dok sravne sva stanja u registrima tražiće novo vreme, sve drugo će biti klik od pet minuta”, rekla je ministarka.

Istakla je da se poljoprivredni proizvođači “više neće baviti papirologijom, a imali su prethodno 89 papira”.

Tanasković je navela da prijave za subvencije kreću 3. aprila.

“To je prva subvencija za prvi kvartal za mleko. Subvencija je povećana sa 10 na 15 dinara po litri. Onda idu subvencije iz direktnih plaćanja, tov, genetika, od 10. i 15. aprila, za pčele od 1. maja. Sva direktna plaćanja ići će tokom aprila do kraja meseca. Neka će trajati 15 dana, neka mesec dana”, kazala je ministarka.

Prema njenim rečima, početkom aprila počeće prijavljivanje i za subvencije po hektaru.

“Daćemo malo duži rok trajanja javnog poziva. To se pokazalo da ljudima treba dodatni odlazak u Republički geodetski zavod, kako bi sredili svoje stanje pa će trajati do polovine maja, da bi svi imali vremena”, kazala je ona.

Podsetila je i da je Vada Srbije pre nekoliko dana usvojila krovnu uredbu o raspodeli podsticaja u poljoprivredi za 2023, u iznosu od skoro 60 milijardi dinara.

Tanasković je rekla da je u ovom trenutku povećana subvencija za mleko po litri sa 10 dinara na 15 dinara, a povećana je i subvencija po grlu sa 25.000 dinara na 30.000.

“Uveli smo meru da će za kupovinu steone junice poljoprivredni proizvođač dobiti 170.000 dinara ili ako ostavi žensko telo dobijaće kvartalno po 25.000 dinara dve godine, u prvoj godini 100.000 dinara ako je ostavio u prvom kvartalu, pa onda dve naredne godine”, kazala je ona.

Dodala je i da su za svinjogojstvo subvencije povećane sa 15.000 dinara na 18.000, a za nazimice – sa 18.000 na 22.000 dinara.

Tanasković je navela i da će subvencije po hektaru iznositi 9.000 dinara i to 6.000 dinara po hektaru plus 3.000 dinara po hektaru regresa za gorivo.

(Beta)

Podeli