DruštvoVesti

Rumelisiad ugostio Novopazarce u Bursi

Rumelisiad jedno je od najozbiljnijih privrednih udruženja u Turskoj koje okuplja više od 350 privrednika, vlasnika velikih kompanija i firmi. Njihovo poreklo je inače sa Balkana. Svi oni upošljavaju više od 60.000 ljudi. Njihov godišnji izvoz je milijardu i po dolara.

Rumelisiad koji podržava rad kulturnih, te brojnih drugih ustanova, institucija i pojedinaca u Republici Turskoj, tokom svog nedavnog učešća na pozorišnom festivalu, posetili su članovi novopazarskog pozorišnog ansambla, odnosno Regionalnog pozorišta Novi Pazar. Pozorište je, podsetimo i ove godine na Festivalu u Bursi imalo zapaženo učešće.

Novopazarci u poseti Rumelisadu, Bursa
Novopazarci u poseti Rumelisadu, Bursa

Domaćin im je bio predsednik Rumelisiada, ujedno i počasni konzul Republike Srbije u Republici Turskoj Zarif Alp. Novopazarce je ugostio i potpredsednik Udruženja Rumelisiad, privrednik Alija Mutlu.

Goste su upoznali sa istorijatom i aktivnostima Rumelisiada. Bilo je reči i o mogućnostima za saradnju i realizaciju projekata na polju kulture i pozorišne umetnosti.

Alp: ”Neophodno je da se češće srećemo”

”Ova vaša poseta za mene je nešto veliko jer poznajem Novi Pazar i ljude u Sandžaku. Danas smo ponovo o svemu razgovarali, o tome kakav je naš život u proteklih 50 godina ovde. Razgovarali smo o aktuelnom trenutku, takođe. Tema su nam bili mogući projekti i saradnja. Neophodno je da se češće viđamo i srećemo. U našem udruženju imamo 350 članova. Oni su svi sa Balkana. To su danas uspešni biznismeni. Svi imaju svoje poslove, težimo da uradimo nešto za zajedničku korist. Takođe, nastojimo da očuvamo svoje kulturno nasleđe. Svakog ponedeljka se sastajemo, puno toga dogovaramo i sve to ima pozitivne refleksije na ekonomiju. U Bursi postoji 21 industrijska zona. Više od 120 firmi u vlasništvu je ljudi sa Balkana” kazao je počasni konzul i predsednik Rumelisiada Zarif Alp.

”Izuzetno smo vam zahvalni što ste došli kod nas u posetu i srećni da vaše pozorište učestvuje ponovo na ovom značajnom festivalu ovde u Bursi. Želja nam je da sa vama imamo prijateljske i bratske odnose. Mi balkanski narodi imamo zajedničku istoriju, vežu nas jake veze. U Rumelisiadu insistiramo da takve čvrste veze i odnose gajimo. U skladu sa tim, brojni su naši pojekti realizovani u balkanskim zemljama i konkretno u Srbiji. Upravo zato smo uvek srećni kada smo u prilici da vas ugostimo” kazao je za RTV Novi Pazar potpredsednik Rumelisiada Alija Mutlu, čije poreklo je inače iz Bugarske.

Za goste iz Novog Pazara pripremljeni su i pokloni, a predstavnici Rumelisiada dobili su poziv za uzvratnu posetu.

Novopazarci u poseti Rumelisadu, Bursa
Novopazarci u poseti Rumelisadu, Bursa

Podsetimo, ansambl Regionalnog pozorišta iz Novog Pazara i ove godine učestvovao je na Međunarodnom balkanskom festivalu pozorišta, koji je održan u turskom gradu Bursa. Tom prilikom Regionalnom pozorištu uručena je specijalna nagrada.

 

Senada Kalić

 

Podeli