KulturaVesti

Pozorište donelo još jednu nagradu u Novi Pazar

Pozorište sa prestižnog festivala u Turskoj donosi još jednu nagradu u Novi Pazar

Ansambl Regionalnog pozorišta iz Novog Pazara i ove godine učestvovao je na Međunarodnom balkanskom festivalu pozorišta, koji je održan u turskom gradu Bursa. U Novi Pazar doneli su još jednu, ovog puta specijalnu nagradu festivala. Bursa i Novi Pazar bratski su gradovi, saradnja i razmena na polju kulture daće zamajac budućoj saradnji. U Bursi je boravila kompletna ekipa pozorišta.

Glumci Regionalnog pozorišta su prvi put na ovom festivalu učestvovali pre tri godine. Festivalskoj publici u Bursi, na Ahmet Vefik Paša sceni, ove godine predstavili su se predstavom ’’Na pragu’’. Ovaj komad urađen je po tekstu turskog književnika Hasana Erkeka.

''Na pragu''- Bursa,Turska
”Na pragu”- Bursa,Turska

Publika u prepunoj dvorani Teatra u Bursi oduševljena, predstava  završena višeminutnim aplauzom

Novopazarskom pozorištu uručena je specijalna nagrada Festivala koju je uručila direktorica tamošnjeg  Bursa teatra Arzu Tan Bayraktutan.

U publici počasni konzul Zarif Alp

Predstavu je sa velikim odušljevenjem pratio počasni konzul Republike Srbije Zarif Alp, koji se obratio publici u dvorani Bursa teatra podsetivši da su Novi Pazar i Bursa bratski gradovi  i izrazio zadoovoljtsvo da se ansambl novopazarskog pozorišta predstavio upravo u tom turskom gradu.

''Na pragu''- Bursa,Turska
”Na pragu”- Bursa,Turska

Tematikom i porukom predstave ’’Na pragu’’ duboko je ganut, iskren je u izjavi za RTV Novi Pazar, počasni konzul Zarif Alp.

Gradovi Novi Pazar  i Bursa nedavno su potpisali protokol o bratimljenju. Prema rečima direktora Regionalnog pozorišta Seadetina Mujezinovića, saradnja i razmena na polju kulture daće zamajac budućoj saradnji dva bratska grada.

Predstavu, koja je premijeru imala prošle godine, režirao je Stevan Bodroža

Glumci Regionalnog pozorišta u Novi Pazar, nakon nastupa na ovom prestižnom festival, vraćaju se sa pozitivnim utscima.

Ovdašnji ansambl bodrili su iz iz Udruženja Bošnjaka u Bursi. Predsednik Udruženja Jusuf  Ljajić najpre se sastao sa rukovodstvom pozorišta.

Scenografiju za predstavu ’’Na pragu” je radila Milica Bajić Đurov, kostime i dizajn plakata Fatima Durović, svetla Radomir Stamenković, dok dramaturgiju potpisuje Marija Stojanović.

Podsetimo, Regionalno pozorište u prošlog sezoni u naš grad donela je više prestižnih nagrada, zbog čega je ovom koleltivu uručeno najveće priznanje Grada Novog Pazara.

''Na pragu''- Bursa,Turska
”Na pragu”- Bursa,Turska

 

Senada Kalić

Podeli