KulturaVesti

Novi naslovi zavičajne književnosti

Zavičajno odeljenje Narodne biblioteke ”Dositej Obradović” u Novom Pazaru dragocena je riznica književnih dela sa zavičajnom tematikom. Prema rečima bibliotekara i pisca Enesa Nikšića, prošlu godinu je obeležila izuzetno produktivna književna scena u Novom Pazaru. Osim afirmisanih višestruko nagrađivanih književnika i književnih vetrana, objavljena su i dela mladih autora. Među novima naslovima dominira poezija, a prema nekim najavama i ovo će biti godina koja obećava, kada je u pitanju zavičajna književnost.

”Imamo nekoliko vetrana u zavičajnoj književnosti koji i dalje traju i koji nas redovno snabdevaju novim naslovima, ali imamo i novih imena, omladine koja je počela ozbiljno da piše. Mi smo prošle godine imali izuzetno produktivna knjižavnu scenu u Novom Pazaru. Čitalačka publika može očekivati da će i ova godina biti kao prošla”, izjavio je bibliotekar Enes Nikšić.

Među novim naslovima objavljenim tokom prošle godine je zbirka pesama ”Sekvoja” višestruko naglrađivanog književnika Enesa Halilovića. Tu je i zbirka pesama ”88” Nadije Rebronje. Mladi autor Amar Ličina predstavio se svojom prvom zbirkom ”Mera stvari”, a Emir Rahić drugom zbirkom ”Apartment”. Tu je i veteran Redžep Nurović sa zbirkom ”Živeti po sjećanju”, Esad Rahić ”Sandžačka elegija”, Zehnija Bulić sa pričama ”Tamo i ovamo”. Između ostalog prošle godine su izdati i romani: ”Dolina” Avda Ćeranića i ”Pjerova konzerva” Elijas Rebronja.

S.Lj.

Podeli